Onze privacy lóópt straks op straat!

google glassesDat is niet alleen de vrees van Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens die ik gisteren nog in Nieuwsuur zag, maar ook van de Amerikaanse beweging stopthecyborgs. Daar waar Kohnstamm zijn pijlen gisteren richtte op de ontwikkelaars van apps die allerlei gegevens over ons verzamelen en die vervolgens doorverkopen, richt stopthecyborgs zich op iets wat volgens hen ook ons laatste stukje privacy zal doen verdwijnen: Google Glasses.

 

Wat is Google Glasses?

Google glasses is een bril waarop je middels “augmented reality” (toegevoegde realiteit) allerlei informatie kunt projecteren. Dit kan je email zijn of je Facebookpagina, maar ook informatie die wordt opgeroepen op basis van beeldherkenning. Je krijgt dan desgewenst bijvoorbeeld de naam geprojecteerd van iemand die voor je staat. Deze persoon wordt geïdentificeerd middels een camera die is ingebouwd in de bril en gezichthereknningssoftware die op de achtergrond draait. Met dezelfde camera kun je overigens ook filmpjes maken, die je vervolgens kunt delen via allerlei social media (Facebook, Youtube etc).

 

Waar is men bang voor?

Klinkt best wel handig, al die toepassingen. Waar is men bang voor? Is Google Glasses eigenlijk niet oude wijn in nieuwe zakken? We kunnen hetzelfde toch ook met onze smartphone? In feite wel, ja. Waar stopthecyborgs echter problemen mee heeft is dat het gebruik van Google Glasses naar verwachting veel onopvallender is dan dat van een smartphone. Je ziet het meteen wanneer iemand met een smartphone aan het filmen is of informatie raadpleegt. Bij Google Glasses valt dat veel minder op. Je ziet wel dat iemand een bril op heeft, maar je weet niet wat hij/zij er allemaal mee doet.

 

Heeft stopthecyborgs een punt?

Men heeft wel een punt in die zin dat onze privacy steeds meer gevaar loopt. Maar dat is ook zo zonder Google Glasses. Zoals ook aangegeven door Kohnstamm: iedereen die diverse apps op zijn/haar smartphone gebruikt moet zich ervan bewust zijn dat er allerlei data over zijn/haar verblijfplaats etc verzameld worden. Deze worden doorverkocht aan commerciële partijen die steeds meer over ons weten zonder dat wij dat weten. Het enige gevaar wat ik zie met betrekking tot Google Glasses is inderdaad dat de kans dat je ongemerkt gefilmd wordt toeneemt. In dat kader is het goed om het gebruik van Google Glasses in bepaalde ruimtes te verbieden. De vraag is of dat meer moet zijn dan de ruimtes waar nu ook het gebruik van een smartphone verboden is.

 

Tot slot

Wil je niet dat Google Glasses je huis, kantoor of schoolgebouw binnen komt, dan kun je nu al de verbodsborden downloaden via stopthecyborgs.org. En wil je je aansluiten bij de beweging, dan kun je ook t-shirts en stickers bestellen.

De kans dat je mij in zo’n t-shirt ziet lopen is voorlopig klein. Vanuit professionele nieuwgierigheid is dit een gadget wat ik graag een tijdje wil uitproberen. Ik beloof bij deze er verantwoord mee om te gaan. Ik heb Google vorige week nog gevraagd of ik bij wijze van uitzondering als niet-Amerikaan in een aangekondigde pilot mag meedraaien, maar daar hebben ze helaas nog niet op gereageerd.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *