De belangrijkste ontwikkeling in telecomland voor de komende tijd is…

phone future iPhonePresence? SIP? Lync? Video? WebRTC? Geen van dat al. Bovenaan de lijst met belangrijkste ontwikkelingen in telecomland staat nog steeds mobiele communicatie. En mobiele telefonie is overal zo aanwezig dat iedere andere ontwikkeling alleen relevant is als je er iets mee kan in combinatie met mobiele communicatie. Kan je er niets mee op een mobiele telefoon? Hou dan maar op, want wie zit er nog heel de dag achter zijn bureau met alleen een vaste PC en een vaste telefoon? Iedereen heeft een mobiele telefoon, bijna iedereen heeft een smartphone, en mobiel internet wordt steeds sneller. Nieuwe technieken of functies zijn daarom alleen interessant als je er iets mee kan op je mobiel.

Dus; Presence? Alleen interessant als ook bruikbaar op een mobiele telefoon. WebRTC? Boeiend, maar is het ook toepasbaar op een tablet of smartphone? Video? Alleen interessant als ook mobiel inzetbaar. SIP? Alleen als bruikbaar voor een SIP-cliënt op een smartphone. Mobiele communicatie is zo cruciaal voor vrijwel alle ontwikkelingen in telecomland, en zal dit nog wel even blijven. En de vraagstukken die daarbij dan interessant zijn, zijn natuurlijk ‘Bring Your Own Device’ (vaak nog niet ingeregeld), welk type smartphone gebruiken we (goedkope Android of dure iOS), en welke zakelijke toepassingen zijn mobiel beschikbaar (vaak nog alleen e-mail en agenda).

Mobiele communicatie is dus bepalend is voor alle andere ontwikkelingen in telecomland. En als fabrikanten en leveranciers willen overleven zullen ze zich hier op moeten richten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *