Nederlandse cloudstore online

Sinds afgelopen week is er nieuwe cloudstore online: www.cloudmarktplaats.com. Een online winkel waar je als ondernemer of overheidsinstantie cloudapplicaties kunt uitzoeken en bestellen. Daarmee is er een Nederlandse concurrent voor een langer bestaand initiatief als Interoute.

 

marktAanbod

Het aanbod is redelijk divers. Er wordt een onderscheid gemaakt naar businessapps (ERP, BPM, HRM, CRM), samenwerkingstools (online vergaderen, data-opslag, samenwerken), IT-managementtools (office online, website hosting, cloudintegratie, infrastructuur) en Ondernemerstools (subscription betalingssystemen, ecommerce, social media monitoring, boekhouden).

Bij de meeste subcategorieën zijn een aantal  SaaS-leveranciers die absoluut niet mogen ontbreken ook daadwerkelijk terug te vinden. Zo zie je bij “samenwerken” bijvoorbeeld Google Apps en Office 365 terug komen en bij “infrastructuur” partijen als Amazon en Rackspace. Echter : bij de meeste categorieën komt het aantal aanbieders niet boven de vijf uit. In werkelijkheid zijn dat er natuurlijk veel meer.

Het betreft hier dus een goede eerste aanzet, waarbij het goed is om te zien dat er bijvoorbeeld ook dienstverleners op het gebied van cloudintegratie zijn opgenomen.

 

Minpuntje

Minpunt vind ik zelf de lijst van meest populaire toepassingen. Partijen die vanaf het begin betrokken zijn zullen hier voorlopig in terug komen en het zal voor nieuwkomers niet eenvoudig zijn hen van hun positie te verdrijven. Potentiële klanten die bijvoorbeeld geen zin hebben om zich heel erg te verdiepen in de markt voor een bepaalde toepassing en snel een bepaalde toepassing nodig hebben zouden namelijk geneigd kunnen zijn om voor de meest populaire oplossing te kiezen. Dit zou nieuwe toetreders op termijn kunnen doen afhaken, waardoor het aanbod (te) beperkt blijft.

Beter zou het m.i. zijn om een ranking aan te brengen op basis van bijvoorbeeld klanttevredenheid, waarbij alle producten in de lijst terugkomen.

Ondanks dat een interessante ontwikkeling die ik zal blijven volgen. Ik heb namelijk nog niet een echt toegankelijke marktplaats voor clouddiensten kunnen vinden. Of heb ik iets gemist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *