IT-onderwijs: sleutel naar succes?

computer_taalOverheid en IT is een lastig huwelijk. Zowel op Europees als lokaal niveau blijft het schipperen en is innovatie ver te zoeken. In Nederland is er bijvoorbeeld nog steeds geen sprake van een cloudstrategie (of iets wat er op lijkt). Nee, wij houden ons vooral bezig met het reguleren van alles en nog wat. Zo kondigde minister Kamp aan dat de cookiewet toch wordt aangepast.

Binnenkort bent u verlost van die ergerniswekkende ‘pop-ups’. Maar, niet getreurd, Europarlementariër Sophie in ‘t Veld komt met een voorstel om gebruikers van clouddiensten te waarschuwen dat er wel eens in hun data kan worden gegraaid. U raadt het al: daar komt weer een nieuwe pop-up aan!

Rol van de overheid

Nu begrijp ik ook wel dat de rol van de overheid zich (deels) dient te richten op wet- en regelgeving. Maar het probleem in deze is dat IT nou eenmaal geen grenzen kent en dat de ontwikkelingen buitengewoon snel gaan. Overheden blijven eigenlijk continue achter de feiten aanlopen. Een soort platenindustrie 2.0.

Maar ook op het vlak van innovatie loopt de overheid niet voorop. Sterker nog, in Europa blijven we vooral geld geven aan koeien en niet aan computers. Natuurlijk hoeft de overheid niet zelf de IT te innoveren, maar het dient dit wel te faciliteren. En een van die zaken is onderwijs. Waarom schreeuwt de high-tech regio rond Eindhoven moord en brand om het gebrek aan hoog (en goed) opgeleid technische medewerkers? De vraag stellen is hem beantwoorden dacht ik zo.

Ontwikkeling

Een interessante ontwikkeling in dit kader is het code.org platform. De initiatiefnemers streven ernaar om programmeren een verplicht vak te maken. Elk kind zou kennis moeten maken met de mogelijkheden die het programmeren van computers met zich meebrengt. De achterliggende gedachte is dat computers zo’n grote impact gaan krijgen op bijna alle facetten in de maatschappij dat elementaire IT-kennis dus onontbeerlijk is. Net zoals we allemaal Nederlands, Engels en wiskunde moeten leren.

En dat de initiatiefnemers grotendeels zelf uit de IT-industrie komen (o.a. Bill Gates, Mark Zuckerberg) en daarmee deels voor eigen parochie preken is waar, maar het maakt het initiatief niet minder urgent. Dus overheid, kom in beweging. Ik ga er even van uit dat als mijn zoontje over 2 jaar naar het voortgezet onderwijs gaat, een computertaal, naast ‘gewone’ talen, tot de verplichte vakken behoort. Afgesproken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *