Het Nieuwe Werken werkt niet!

Join Our TeamDe manier waarop organisaties en daarmee u en ik,  werken is volledig aan het draaien. Hiërarchische en in zichzelf gekeerde organisaties zijn duidelijk op z’n retour. Ketenorganisaties en samenwerkingsverbanden vinden steeds meer hun weg. En ook de arbeidsmarkt verandert in een hoog tempo. Nederland telt inmiddels een miljoen ZZP’ers. Kortom, de piramide wordt volledig op z’n kop gezet en netwerkorganisaties lijken de toekomst te hebben. Klinkt goed dat ‘Nieuwe Werken’, maar werkt het ook?

Praktijk

De praktijk blijkt zoals altijd toch wat weerbarstiger. Zo maken gemeentelijke organisaties vaker deel uit van een keten en zoeken onderwijsinstellingen steeds meer het contact met het bedrijfsleven. Toch is de zo noodzakelijke IT-ondersteuning hiervoor veelal slechts zeer beperkt aanwezig. Ook ik kom als externe regelmatig bij deze organisaties over de vloer. Ik mag al blij zijn als er een draadloos netwerk beschikbaar is. Een echt IT-platform voor samenwerking is echter vaak ver te zoeken. In armoede wordt er een dropbox account aangemaakt of gaan we elkaar heel veel verschillende versies van heel veel verschillende bestanden mailen. En binnen de kortste keren is iedereen het zicht kwijt. En dat is toch heel gek, want we kwamen toch om samen te werken?

 

Effectief samenwerken

Willen we echt effectief samen aan projecten kunnen werken, zowel binnen als buiten de eigen organisatie, dan loont het om te kijken naar de vele platforms en tools die hiervoor beschikbaar zijn. Het is niet voor niets dat de grote wereldwijde softwareleveranciers hier massaal op inspelen. IBM, Google, Oracle en Microsoft hebben allemaal collaboration en social tot speerpunt van hun strategie gemaakt. En bij voorkeur als cloud toepassing. Zo heeft Microsoft recent Yammer overgenomen. Yammer, een zakelijk sociaal netwerk, zal geheel worden geïntegreerd met de (online) Office suite. Daar waar ook Skype inmiddels onderdeel van uitmaakt. En het is juist deze cloud filosofie die het vervolgens kinderlijk eenvoudig maakt om, ook met externen, effectief aan projecten te kunnen werken. De mogelijkheden zijn er dus. Maar waarom gaat het dan zo traag?

 

Traag tempo

De kern van het antwoord ligt besloten in het woord ‘traag’. Hoewel veel organisaties in rap tempo veranderen, doen de IT-afdelingen van deze organisaties dat niet of nauwelijks. Het is een bekend fenomeen dat bedrijfsonderdelen inmiddels met een grote boog om de IT-afdeling heen lopen. ‘We regelen het zelf wel.’ En geef ze eens ongelijk. Tegelijkertijd ontstaat hier vanuit een IT-perspectief natuurlijk een levensgroot probleem. Want de informatiehuishouding van elke organisatie is meer dan de som van de verschillende onderdelen. Ergens dienen zaken aan elkaar te worden geknoopt.

 

Architectuur

Dit alles vraagt om een architectuur die niet alleen alle bedrijfsinformatie kan ontsluiten (waar nodig ook voor externen) maar ook veilig is. Dus ‘open’ en ‘gesloten’ tegelijkertijd. Het is in die zin meer een informatiserings- dan een automatiseringsvraagstuk. En geen gemakkelijk vraagstuk. Maar dat de deur naar buiten wijd open moet worden gezet is een gegeven. Alleen zo zal samenwerken echt kunnen lonen.

One thought on “Het Nieuwe Werken werkt niet!

  1. Lia Donkers zegt:

    Waarom spreken we overal van IT en in Nederland van ICT? Omdat het om informatisering gaat en niet om autmatisering? In ieder geval staat voor mij ICT voor Intentioneel, Complex en Traag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *