Beleid op IT? Kansloos!

question-mark-keyboardDe ontwikkelingen in IT-land gaan steeds sneller. Sterker nog, de aankomende jaren gaan we een ware revolutie tegemoet. The Internet Of Everything gaat de wijze waarop we omgaan met IT drastisch veranderen. Althans volgens vele onderzoeksbureaus. En hoewel die er met enige regelmaat ook wel eens naast zitten ben ik bang dat ze het hier wel eens aan het rechte eind kunnen hebben.

Doordat computers, sensoren en dergelijke steeds maar kleiner worden en alles met alles gaat communiceren ontstaat er dus een soort ‘internet van alles’. Cisco definieert het als volgt: ‘bringing together people, process, data, and things to make networked connections more relevant and valuable than ever before—turning information into actions that create new capabilities, richer experiences, and unprecedented economic opportunity for businesses, individuals, and countries’. Wow, klinkt leuk hoor. Maar als deze ontwikkelingen zo’n impact gaan hebben, wat is dan de invloed hiervan op uw organisatie? En kan je daar überhaupt beleid voor maken?

IT-beleidsplannen zijn in de regel al hopeloos achterhaald op het moment dat ze worden gepubliceerd. Recent sprak ik met een onderwijsinstelling die aangaf IT-beleidsplannen een maximale reikwijdte van twee jaar te geven. Verder kijken dan dat was eigenlijk zinloos had men geconcludeerd. Op zich een goed punt. De stip op de horizon is daarmee tot utopie verworden. Tegelijkertijd ontstaat hierbij het risico dat het beleidsplan zich te veel gaat richten op het nu en het wat. En daarmee weer vooral de hypes achterna loopt. Het hoe en waarom wordt dan al snel vergeten.

Om de beperkte houdbaarheid van een IT-beleidsplan enigszins te verlengen wordt er vaak voor gekozen om het op een hoger abstractieniveau te formuleren. Maar dat kan al snel leiden tot open deuren. Bij Expanding Visions spreken we liever over een bestemmingsplan waarin we de horizon beschrijven i.p.v. de stip. Hierbij worden bepaalde ‘gebieden’ beschreven maar de exacte invulling volgt later (middels projecten). Bovenal dient de T uit IT een minder prominente rol te krijgen. Technologie is er gewoon. Het wordt voor u gemaakt en beheerd. Daar doet u zelf steeds minder aan. En dat is maar goed ook. Een beleidsplan op technologie is dan ook echt een kansloze exercitie. U moet zich vooral richten op het hoe en waarom. Op informatisering dus, want daar ligt het onderscheidend vermogen voor uw organisatie. En dat mag best een langere reikwijdte dan twee jaar hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *