Waarom CIO’s niet bang hoeven te zijn voor de cloud

kansen van de cloudVolgens de kop van een bericht op Computerworld d.d. 23-1-2013 zien CIO’s de cloud als bedreiging voor hun rol. Dit omdat steeds meer afdelingen binnen organisaties buiten de IT-afdeling om IT-diensten afnemen. Echter: mijn stelling is dat de cloud juist kansen voor CIO’s biedt om zich in één keer goed te positioneren binnen hun organisatie en zich bezig te houden met die zaken waar zij zich mee bezig moeten houden.

 

De huidige praktijk

In veel organisaties werd en wordt de functie van CIO gecombineerd met die van hoofd IT. Vaak uit praktische overwegingen (schaalgrootte). Soms ook uit onwetendheid. Gevolg is dat veel CIO’s hun aandacht moeten verdelen tussen enerzijds het operationele beheer van de IT-infrastructuur en anderzijds het formuleren van beleid en het ontwerpen en onderhouden van architecturen. Iets wat geen probleem hoeft te zijn als de IT-infrastructuur op orde is en nauwelijks of geen problemen oplevert. Aangezien dit laatste in de praktijk echter vaak niet het geval is, worden veel CIO’s meegezogen in de waan van de dag met betrekking tot het operationele beheer. Zodoende komen zij nauwelijks toe aan beleidsontwikkeling. De CIO zit daarmee in termen van ASL teveel aan de aanbodzijde en te weinig aan de vraagzijde van de IT.

 

Kansen als gevolg van cloudcomputing

Het mooie van cloud computing is dat het operationele beheer van de IT-infrastructuur volledig of voor een groot gedeelte bij externen komt te liggen. Het zijn daarmee de externen die invulling geven aan de aanbodzijde van de IT en daarmee verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van de IT-infrastructuur. Op basis van SLA’s leveren zij de overeengekomen diensten.

De CIO wordt op deze wijze ontlast van alle operationele sores en kan zich eindelijk richten op wat zijn primarie taak is: het formuleren van beleid en het ontwikkelen en beheren van architecturen. Op die manier kan hij/zij samen met de business invulling geven aan de regiefunctie met betrekking tot IT. Iets waar grote behoefte aan is, gegeven de snelheid waarmee IT-ontwikkelingen elkaar opvolgen en de toenemende complexiteit. Daarmee biedt cloudcomputing de CIO de kans om eindelijk die rol te gaan spelen die oorspronkelijk voor hem/haar bedacht was.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *