Microsoft slaat terug. En hard!

windows-touchGaat Microsoft Apple achterna? En dan doel ik niet op de dalende beurskoersen van de laatste. Nee, het lijkt erop dat Microsoft zich steeds meer op het hardwarepad gaat begeven. Na de innige samenwerking met Nokia (smartphones) kwam Microsoft met de eigen Surface (tablets). En nu lijkt het bedrijf een stevig aandeel in Dell (PC’s) te willen kopen. Wil Microsoft het ecosysteem van Apple, waar hard- en software zeer sterk met elkaar verweven zijn, kopiëren?

Het bedrijf uit Redmond is groot geworden door het verkopen van licenties. De noodzakelijke hardware moesten anderen maar maken. Een volstrekt andere benadering dan Apple die altijd heeft gehad. Maar daar is het productportfolio van Microsoft ook niet echt geschikt voor. Een rigoureuze wijziging van de bedrijfsfilosofie is dan ook niet te verwachtten. Maar waarom dan deze ‘flirt’ met hardware?

Het is een publiek geheim dat Microsoft zeer ontevreden is over de wijze waarop fabrikanten van hardware zich richten op het nieuwe Windows 8 platform. Of dat nu voor smartphones, tablets of PC’s geldt. Bij de introductie van  Windows 8 werd er op de website van Microsoft een voorbeeld gegeven van een laptop met touchscreen. HP of Dell? Nee, het model was van Asus! Microsoft stelde later dat PC fabrikanten lui waren geworden. En daar hebben ze een punt. De grote leveranciers bouwen vooral nog ‘traditionele’ hardware die onvoldoende aansluit bij de nieuwe gebruikersinterface van Windows 8, Metro. Metro schreeuwt om een touchscreen. Zonder dat, en dat ben ik met de critici eens, is het nauwelijks goed te bedienen. En het aanbod van dit type hardware bleef simpelweg onder de maat.

Maar dat PC fabrikanten zich nog vooral richten op meer van hetzelfde lijkt te worden gerechtvaardigd door de matige verkopen van Windows 8. Veel IT omgeving zijn immers nog gebouwd rondom de klassieke desktop. En dan is de overstap naar de Metro interface wellicht een brug te ver. De vraag is echter hoe lang dat nog gaat duren. Een interface als Metro sluit namelijk perfect aan bij de toekomstige IT waarbij ‘cloud’ en ‘apps’ de belangrijkste elementen zullen zijn. En omdat je daar passende hardware bij nodig hebt is het logisch dat Microsoft zelf wat meer de touwtjes in handen wil hebben. Overigens zijn er wel degelijk sectoren waar Windows 8 op korte termijn een groot succes kan worden, met als beste voorbeeld het onderwijs. De Metro interface sluit precies aan bij de wijze waarop de nieuwe generatie met IT omgaat, en de inrichting van IT binnen het onderwijs gaat steeds meer richting cloud, portals en apps.

Microsoft heeft een gedurfde stap gedaan met Windows 8. Het is een vlucht naar voren. En ongeacht het feit dat het systeem nog veel ongemakken en fouten kent, en het echte succes waarschijnlijk pas in Windows 9 of 10 zal komen, is het wel innovatief. Het getuigt niet alleen van durf maar ook van visie. Dus gaat Microsoft Apple achterna? Op het gebied van hardware zeker niet. Maar op het vlak van innovatie zouden ze Apple wel eens rechtsom voorbij kunnen gaan.

One thought on “Microsoft slaat terug. En hard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *