Luidt 4G het einde van Wi-Fi in?

WiFi offloadingJawel, de kogel is door de kerk! Eind volgend jaar wordt ons in Nederland een dekkend 4G netwerk beloofd. Wat moeten we eigenlijk dan nog met Wi-Fi? 4G/LTE geeft ons hoge datasnelheden (tot 100Mbps) met lage latency en is uitermate geschikt voor snel bewegende gebruikers. Operators hebben 3,8 miljard betaald ( 6 euro/mnd/abonnee?) voor het gebruik van het frequentiespectrum om ons gedurende 17 jaar 4G/LTE te mogen leveren. Grote afstanden kunnen worden overbrugd en met name de 800Mhz-band is interessant omdat dit signaal makkelijker door muren heen gaat. Grote databundels geschikt om, Youtube of Uitzending gemist, op je mobiel te bekijken. Het kan dus niet op?

South Korean Telecom staat bekend als een van de meest vooruitstrevende operators ter wereld. Van elke generatie mobiel waren zij de eerste om het toe te passen. Zo startte zij 2 jaar geleden al met 4G/LTE en hebben nu 6 miljoen abonnees. Daar waar Vodafone in 2011 voorspelde dat in 2016 een abonnee 500MB per maand aan data zou verbruiken, constateerde SK Telecom al snel dat, met 4G, het gebruik nu al op 1,7GB/per maand ligt.

De uitdaging voor de operator is hierbij niet zo zeer om de snelheid te leveren maar veel meer om de benodigde capaciteit te leveren. Stel er is een topwedstrijd in de Arena (53.000 zitplaatsen). Er wordt een fantastisch doelpunt gescored waarbij de bezoekers vrijwel tegelijkertijd met hun smartphone een foto maken en deze uploaden naar Twitter/Facebook. De kans dat één grote (dure) 4G-cel dit aan kan is laag.

SK Telecom heeft daarom een oplossing bedacht waarbij kleine 4G-cellen (Small Cells) gecombineerd worden met Wi-Fi. Wi-Fi levert veel goedkope (licentievrije) capaciteit op korte afstanden en 4G levert de dekking met hogere snelheden over grotere afstanden. Met andere woorden: 4G is dynamische dekking en Wi-Fi is goedkope statische capaciteit.

Het is een voorbeeld van Small Cells met Wi-Fi offloading. Wi-Fi is dus zeker niet dood. Vorige week werd door de FCC in de USA de 5Mhz band vrijgeven voor WiFi om meer ruimte hiervoor te creëren. De Passpoint/Hotspot 2.0 standaard komt er aan. Hiermee kunnen Wi-Fi gebruikers geautoriseerd Wi-Fi netwerken gaan gebruiken. Miracast is een nieuwe standaard om over Wi-Fi beeld naar de televisie te streamen (zoals Airplay van Apple maar dan een open standaard). En er is weer een snellere versie van de Wi-Fi-standaard.

4G is kostbaar en voordat alle apparaten uitgerust zijn met het juiste 4G/LTE interface zijn we wel een paar jaar verder. De iPhone 5 zal bijvoorbeeld niet werken met de eerste LTE-uitrol van KPN. Ook zullen apparaten zoals printers, scanners en monitoren niet zo snel uitgerust worden met 4G/LTE. Daarentegen heeft vrijwel ieder mobiel apparaat een Wi-Fi interface.

Wi-Fi-offloading is bijzonder geschikt voor die lokaties waar veel mensen bij elkaar komen zoals onderwijslokaties, sportevenementen, openbare ruimten, bibliotheken, winkelcentra, openbaar vervoer en uitgaanscentra. Voorlopig ziet de toekomst er voor  Small Cells, Wi-Fi-offloading en eigenaren van publieke ruimten, zonnig uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *