2013: het jaar van het geld… en meer rendement uit IT!

Wat is het u waardDe financieel specialisten verwachten dat 2013 het jaar van de aandelen wordt. Ook wordt voorspelt dat de economische crisis nog even aanhoud. Ongetwijfeld zijn uw aandelen (al dan niet belegd in een hypotheek) in beheer bij een partij die er verstand van heeft. Of beheer u zelf uw portefeuille? Dan heeft u er ongetwijfeld verstand van om uw rendement positief te beïnvloeden.

Hoe zit het eigenlijk met het rendement uit uw IT? Kunt u sturen en beslissen over IT en het rendement uit IT verbeteren? Om dit te kunnen, moet u het rendement uit IT voor uw organisatie bepalen.

Onlangs kregen wij de vraag ‘wat levert IT de school op per student?’. Een interessante vraag. Om deze te beantwoorden hebben we de totale kosten van IT per student nodig en de waarde van IT per student. De totale kosten (TCO) van IT per student is over het algemeen redelijk inzichtelijk echter we hebben geen inzicht in de waarde van IT.

De school heeft 12.000 studenten en een IT uitgave van €3.000.000. De kosten voor IT per student komt daarmee op €250,-. Levert daarmee IT minimaal € 250,- aan waarde per student en haal je daarmee het gewenste rendement uit IT? De vraag is hoe bepaal je de waarde van IT! Bepaald geen sinecure zult u denken. Onze aanpak en projectervaring bewijzen echter het tegendeel. Pragmatisch aanpakken is daarbij ons devies.

We geven u de volgende praktische tips om de waarde van IT te bepalen:

  • Weten wie de belanghebbenden zijn en hen betrekken bij de waarde bepaling.
  • De belanghebbenden bepalen de waarde; de markt bepaalt de prijs (kosten).
  • Bepaal de waarde door een discussie te voeren op basis van een willekeurig gestelde waarde.
  • Differentieer de inhoud wat maakt dat de waarde makkelijker kan worden bepaald.

In hoeverre zou dit ‘waardedenken’ in uw organisatie kunnen bijdragen om in 2013 meer rendement uit uw IT investering te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *