2013: het wordt een verwarrend IT jaar

Het wordt er niet beter opconfused in 2013. Althans als u alle IT kansen en mogelijkheden wilt grijpen die er beschikbaar zijn en vooral komen. Ontwikkelingen gaan snel in alle sectoren. In het onderwijs staan we aan de vooravond van de definitieve doorbraak van de digitale klas. Daarnaast zal cloud technologie in het algemeen binnen organisaties steeds meer worden toegepast. En dat in een tempo wat nog altijd weinigen zich realiseren. Maar of het er beter door wordt?

De Italiaanse IT-filosoof Luciano Floridi gaf recent in een, zeer lezenswaardig, interview met dagblad Trouw aan dat er met name in het onderwijs grote IT ontwikkelingen op komst zijn. Hij doelde hiermee specifiek op de ‘massale online-educatie’ waar grote spelers als Apple, Microsoft en Amazon hun tanden in gaan zetten. Deze MOOC’s zullen voor een aardverschuiving zorgen in de wijze waarop educatie zal worden aangeboden. Floridi merkte hierbij wel fijntjes op dat we eigenlijk nog helemaal niet weten hoe we de nieuwe internetgeneratie moeten onderwijzen.

Cloud computing is de doorbraak al lang voorbij. Met name op het gebied van Infrastructure as a Service (IAAS) en Software as a Service (SAAS). Datacenters worden (ook in Nederland) massaal uit de grond gestampt en er zijn steeds meer softwareleveranciers die hun product alleen nog als dienst aanbieden. Dit alles leidt tot een forse toename van leveranciers die ook nog eens allemaal op afstand staan. Leuk zo’n cloud applicatie, maar hoe koppel je dat aan je andere applicaties? En hoe garandeer je dat het ook in de toekomst goed blijft werken?

Al deze ontwikkelingen zullen het belang van regie en informatiemanagement alleen maar versterken. Sterker, zonder het goed op orde hebben van deze competenties zal het risico op mislukking rap toenemen. Een gebrek aan grip op IT leidt, in de steeds sneller veranderende IT wereld, al heel gauw tot chaos. Het wordt er in ieder geval niet beter op.

Nog een voorspelling voor 2013? Nou, eentje dan. De doorbraak van context gedreven applicaties. Dat zijn applicaties die zich bewust zijn van uw omgeving (waar u bent, wat u doet, etc.) en zich daar op een slimme manier op aanpassen. Zal ongetwijfeld weer tot een beheervraagstuk leiden. Ik wens u veel goeds voor het aankomende jaar, en dat u de handen maar stevig aan het IT stuur mag blijven houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *