Het einde van de muis is nabij

De ‘consumerization of IT’, (de trend waarbij consumentenproducten steeds meer het IT landschap gaan beheersen) neemt in een alsmaar hoger tempo toe. Ik vraag me echter wel af of we het eigenlijk nog wel over consumententechnologie moeten hebben. Het lijkt er immers op dat de consumentenmarkt vooral door fabrikanten wordt gebruikt om nieuwe technologie uit te proberen en deze vervolgens zo breed mogelijk in te zetten. Dat is immers altijd de strategie van Apple geweest en zij zijn er behoorlijk succesvol mee geworden. Sterker nog, ik denk dat de scheidslijn tussen de zakelijke- en consumentenmarkt geheel aan het verdwijnen is.

Toen Apple de eerste iPhone introduceerde was Microsofts topman Steve Ballmer er als de kippen bij om het apparaat af te serveren. Leuk voor thuis, maar niks voor de zakelijke markt. Het ding had immers geen toetsenbord. Tsja, we weten inmiddels allemaal hoe het de iPhone en de ‘smartphone met een toetsenbord’ (Blackberry) is vergaan. Hetzelfde gold voor de tablet. En nu is dat laatste bastion van de zakelijke IT markt aan de beurt: de PC. Maar nu lijkt Microsoft de kaarten toch beter geschud te hebben.

De introductie van Microsoft Windows 8 heeft de recensenten in 2 duidelijke kampen verdeeld. Enerzijds diegene die de nieuwe ‘look en feel’ omarmen en anderzijds de groep die vooral wil vasthouden aan het bestaande. Want veel zinnige tegenargumenten heb ik nog niet gelezen. De nieuwe Metro omgeving van Windows 8 is niet geschikt voor de zakelijke markt, zo stellen de tegenstanders. Wat? Alsof Windows 7 de ultieme desktop bood en de muis tot in lengte van dagen zal blijven bestaan. En dat getuigt toch van weinig inzicht op veranderingen in de gebruikersinterface die op ons afkomen.

Over 10 jaar gebruikt niemand meer een muis. Spraak, touch en vooral gebaren zullen de nieuwe manieren zijn waarop we computers zullen gaan bedienen. En dan doel ik niet alleen op de tablets en ‘smart TV’s’ maar ook op die zogenaamde zakelijke computers. Die dingen die we nu nog steeds PC noemen. Smartphones en tablets zijn al naar elkaar toe aan het groeien, en ditzelfde zal ook gebeuren met die PC. Apparaten die maar een ding kunnen zullen grotendeels verdwijnen. Zie ook de dramatische verkoopcijfers van e-readers (de verwachting is dat in 2016 niemand meer zo’n apparaat koopt). De toekomst is aan de mobiele alleskunners met een radicaal andere gebruikersinterface. En hoewel de verkoopcijfers van Windows 8 nog behoorlijk tegenvallen, zou het mij niet verbazen dat een gebruikersinterface zoals Metro veel beter aansluit bij dit (nabije) toekomstbeeld.

De impact hiervan zal ook voor uw organisatie groter zijn dan u wellicht nu denkt. Want het is niet alleen die gebruikersinterface die gaat veranderen, maar ook het daadwerkelijk gebruik. Privé en zakelijk zullen steeds meer in elkaar overvloeien. En daar zit dus de crux. Dat apparaat (wat het dan ook wordt) zal voor verschillende doeleinden worden gebruikt. En net zo radicaal als die gebruikersinterface zal wijzigen zal dus ook het beheer van uw IT omgeving dienen te worden aangepast. Wellicht een probleem voor morgen, maar wel een vraag waar u vandaag nog mee aan de slag moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *