Eindelijk: IT als water uit de kraan

Het internet staat aan de vooravond van, wederom, een grote omslag. Internet 1.0 bracht ons de infrastructuur. Met internet 2.0 werd het World Wide Web geboren en konden we dankzij de Alta Vista’s en Googles van deze wereld (bijna) gratis beschikken over een oneindige hoeveelheid informatie. En nu is het dus tijd voor internet 3.0. Maar hoe dat er straks gaat uitzien is vooralsnog erg mistig.

Als we de wereldwijde goeroes mogen geloven zal internet 3.0 vooral draaien om het verwerken en beheren van informatie. Maar daar kan je natuurlijk alle kanten mee op. Wat men eigenlijk bedoelt is dat technologie het mogelijk gaat maken dat alle resources voor het verwerken en beheren van informatie vanuit de cloud beschikbaar worden gemaakt. Dus alle processing- en opslagcapaciteit, alle hard- en software, middleware, de gehele infrastructuur: alles. En dat werkt dan naadloos met elkaar samen. Dat noemen we dan ‘utility computing’: IT als water uit de kraan. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

Om daadwerkelijk tot IT als water uit de kraan te komen lijkt het een voorwaarde dat er een gemeenschappelijke standaard komt zodat alle noodzakelijke resources van verschillende leveranciers daadwerkelijk naadloos met elkaar samen (kunnen) werken. Want daar schort het nu natuurlijk nog flink aan. 100% interoperabiliteit is een cruciale succesfactor in deze. Het antwoord ligt wellicht in het door NASA (ooit een van de grondleggers van wat wij nu internet noemen) geïnitieerde opensourceproject OpenStack. Middels OpenStack dient er een generieke en open infrastructuur te worden gerealiseerd waarmee het eenvoudig wordt om verschillende diensten aan elkaar te knopen. En het zijn niet de minste bedrijven die zich hier aan gecommitteerd hebben: IBM, HP, Intel, Cisco, Redhat, Rackspace, VMWare en nog vele anderen. Maar misschien is het al wel te laat.

Persoonlijk denk ik dat initiatieven als OpenStack cruciaal zijn voor niet alleen de ontwikkeling van het geschetste internet 3.0, maar ook voor het behoud van de vrijheid die het internet biedt (zover we daar nog van kunnen spreken natuurlijk). Internet 3.0 zou juist dat open platform moet blijven waar de som van de verschillende delen de kracht is en waar innovatie alle ruimte krijgt. Maar er zijn technologiebedrijven die daar anders over denken. Met misschien wel als grootste voorbeeld Oracle. CEO Larry Ellison lanceerde recent met veel bombarie de definitieve versie van de Oracle cloud. En daar zit dus echt alles in. Van meer dan 100 enterprise applicaties tot alle benodigde infrastructuur (IAAS). One-stop-shopping volgens Larry. En vanuit de klantgedachte wellicht ook best aantrekkelijk. Maar om nu je hele IT bij Oracle onder te brengen, dat lijkt mij toch een onzalige gedachte. Want als u uiteindelijk alles in die Oracle cloud hebt ondergebracht, dan komt u daar echt niet meer zo makkelijk vanaf.

Natuurlijk is internet 3.0 nog redelijk ver weg. Maar de grondgedachte zou ook u moeten meenemen in uw IT strategie. Borg dat uw architectuur zich richt op uitwisselbaarheid en open standaarden. En blijf aan het roer, ook als u meer en meer clouddiensten de organisatie laat binnenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *