Eén van de belangrijkste trends voor 2013: grensverleggende IT

Binnenkort barst het geweld weer los: de voorspellingen t.a.v. de trends voor 2013. Om te voorkomen dat het gras voor mijn voeten wordt weggemaaid, c.q. mijn voorspelling ondersneeuwt in al het geweld, wil ik nu alvast wijzen op  één van de belangrijkste trends die ik voorzie voor 2013: die van de grensverleggende IT. Mijn verwachting is dat op basis van een aantal technologische drivers op diverse fronten grenzen zullen vervagen, verdwijnen, verschuiven of zouden moeten verschuiven. Hetgeen om een reactie van uw organisatie vraagt.

 

Allereerst de drivers

Voordat ik in ga op de wijze waarop grenzen vervagen, verdwijnen, verschuiven of zouden moeten verschuiven en de vraagstukken die dit met zich meebrengt, wil ik kort iets zeggen over de oorzaken, de drivers. In dit geval een aantal relevante technologische ontwikkelingen waarmee wij de afgelopen tijd zijn geconfronteerd en/of de komende jaren steeds meer geconfronteerd zullen worden.

1 Explosieve toename van de transportcapaciteit van bedrade verbindingen (glasvezel) en draadloze verbindingen (LTE, waarvoor de licenties op dit moment geveild worden).

2 De digitalisering van content. Of het nu gaat om muziek, films, foto’s, spellen, boeken, kaartmateriaal, onderwijscontent, leerlingenadministraties of personeelsadministraties: alles is of wordt digitaal.

2 Virtualisatie en compressietechnieken, die er in combinatie met punt 1 voor zorgen dat het niet meer uitmaakt waar die digitale content staat. We kunnen het altijd in een fractie van een seconde naar ons toehalen.

3 Mobiele devices als smartphones en tablets, die het in combinatie met punt 1 mogelijk maken om content te benaderen, waar we ook zijn.

4 De opkomst van social media waardoor we relatief eenvoudig contacten kunnen onderhouden met mensen waar ook ter wereld.

5 De opkomst van samenwerkingstools waardoor we prima op afstand met elkaar kunnen samenwerken en elkaar dankzij de ingebouwde videoconferencingtool ook nog kunnen zien en spreken.

6 Augmented reality waarmee het op basis van positiebepaling en/of beeldherkenning mogelijk wordt digitale content toe te voegen aan live beelden op een digitale camera.

7 Sensoring, RFID en NFC waardoor steeds meer apparaten aan het internet worden gekoppeld en we langzaam toegroeien naar wat wordt genoemd “the internet of things”.

 

Grenzen die vervagen, verdwijnen, verschuiven of zouden moeten verschuiven

Bovenstaande ontwikkelingen leiden ertoe dat grenzen op de volgende fronten aan verandering onderhevig zijn of zouden kunnen/moeten zijn:

1 Geografische grenzen verdwijnen/doen er niet meer toe. Hierdoor neemt de concurrentie toe. In de universitaire wereld zijn op dit moment bijvoorbeeld MOOCS in opkomst. Dit zijn relatief goedkope opleidingen die door iedereen ter wereld gevolgd kunnen worden.

2 Grenzen tussen de virtuele en de werkelijke wereld vervagen. Het is voor een VVV zodoende bijvoorbeeld mogelijk om interactieve stadswandelingen te maken waarbij iemand aanvullende digitale informatie krijgt aangereikt over een bepaald pand op het moment dat hij/zij zijn/haar smartphone op dat pand richt. Schoolboeken en readers kunnen eenvoudig worden verrijkt met digitale content (video’s, animaties) die wordt ontsloten via een smartphone of tablet).

3 Grenzen tussen ecosystemen verdwijnen. Daar waar we een aantal jaren geleden in onze auto bijvoorbeeld de radio als enige informatiebron hadden, komt nu al de hele wereld binnen via onze smartphone. Ook gaat er vanuit onze auto weer informatie de wereld in die bijvoorbeeld weer gebruikt wordt om file-informatie te verzorgen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Appie-app automatisch een concept boodschappenlijstje op onze smartphone genereert op basis van het gegeven dat sensoren in ons huis bepaald hebben dat de melk en boter op zijn. Vervolgens worden we in de supermarkt automatisch langs de producten geleid die we op ons lijstje hebben staan en krijgen een signaal als we een product van ons lijstje vergeten te pakken. Afrekenen doen we door met een volle kar door een poortje te lopen en via de smartphone akkoord voor betaling te geven.

3 Grenzen tussen organisaties vervagen. We leven steeds meer in een netwerksamenleving, waar mensen makkelijk contact met elkaar leggen. Dit leidt tot allerlei nieuwe samenwerkingsrelaties, die vervolgens optimaal ondersteund worden middels samenwerkingstools. Voor steeds meer mensen is dit aanleiding om voor zichzelf te beginnen (ZZP’ers)

4 Grenzen tussen werk en privé vervagen. Steeds meer organisaties implementereren Het Nieuwe Werken, wat onder andere inhoudt dat medewerkers behalve op kantoor ook thuis kunnen werken. Als compensatie wil die medewerker graag op het werk ook af en toe privézaken kunnen regelen.

5 Grenzen van datacenter verschuiven/verdwijnen. Steeds meer organisaties nemen steeds meer applicaties als dienst af uit de zogenaamde cloud of plaatsen hun datacenter of een deel daarvan extern.

 

Vragen waarover organisaties zich moeten buigen

Bovenstaande leidt ertoe dat organisaties zich (voor zover dat nog niet gebeurd is) de volgende vragen moeten stellen:

. Wat betekenen de technologische ontwikkelingen voor onze concurrentiepositie en ons productenportfolio? Wat zijn de bedreigingen? Waar liggen de kansen?

. In hoeverre bieden wij onze medewerk(st)ers de mogelijkheid tijd-en plaatsonafhankelijk te werken?

. In hoeverre mogen medewerk(st)ers tijdens werktijd met privézaken bezig zijn en in hoeverre mogen zij voor hun werk gebruik maken van privé-middelen (BYOD)?

. In hoeverre willen wij nog investeren in een eigen datacenter?

 

Natuurlijk er zijn nog veel meer ontwikkelingen te noemen en nog meer vragen die moeten worden beantwoord. Voorgaande vragen mogen echter volgend jaar voor zover dat nog niet gebeurd is niet onbeantwoord blijven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *