Het nieuwe werken doe je samen!

Op maandag 12 november om 11.00 uur geeft minister Schultz van Haegen de aftrap voor de inmiddels bijna traditionele Week van het Nieuwe Werken. Thema van dit jaar: Het nieuwe werken doe je zelf. Er is ook een themawebsite met dezelfde URL (www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl). Wat mij betreft was de titel “Het nieuwe werken doe je samen” echter een betere geweest.

 

 

Individu is in belangrijke mate afhankelijk van de omgeving

Natuurlijk speelt het individu een belangrijke rol bij het nieuwe werken. Echter, het individu is voor het welslagen van het nieuwe werken ook in grote mate afhankelijk van zijn/haar omgeving. Dit komt goed tot uitdrukking in het zogenaamde 7V-model zoals dat door Mede is ontwikkeld. Het model beschrijft de factoren die van belang zijn met betrekking tot de “b” van “behaviour: naast “bricks” en “bites” de derde peiler van het nieuwe werken.

Een medewerk(ster) kan zich bijvoorbeeld wel verantwoordelijk voelen, maar volgens het 7V-model is voor verantwoordelijkheid ook vertrouwen nodig. Vertrouwen is iets dat je als medewerk(st)er wel kunt vragen en verdienen, maar niet kunt eisen. Je moet het uiteindelijk krijgen van het management en je collega’s. Zonder vertrouwen geen vrijheid en geen verantwoordelijkheid.

Andersom is het in de meeste gevallen ook zo dat wanneer een medewerk(st)er geen verbinding heeft en/of zich niet veilig voelt in een organisatie, hij/zij minder geneigd zal zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dit vanwege het ontbreken van betrokkenheid, c.q. de angst zijn/haar hoofd te verliezen op het moment dat hij/zij het boven het maaiveld uitsteekt. Voor bijvoorbeeld verbinding heb je minimaal twee mensen nodig. Je kunt je alleen met anderen verbinden als zíj daar óók voor open staan en je vertrouwen.

 

Voorbeeld uit de praktijk 

Deze week sprak ik een oud-collega die bij een overheidsorganisatie werkt die nog midden in een reorganisatie zit en de volgende al weer aan ziet komen, gegeven de plannen van Rutte II. Binnen die organisatie is recent ook het nieuwe werken geïntroduceerd. Medewerk(st)ers mogen in dat kader zelf bepalen waar zij werken en hebben op kantoor geen vaste werkplek meer. Op een aantal afdelingen heeft men geen maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat medewerk(st)ers in verbinding blijven met elkaar. Er zijn bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt over tijdstippen waarop iedereen aanwezig moet zijn en er worden geen aanvullende activiteiten georganiseerd om ervoor te zorgen dat medewerk(st)ers elkaar in een informele sfeer kunnen ontmoeten.

Mensen in deze organisatie zijn dus onzeker over hun baan, en als zij inderdaad thuis gaan werken missen zij binnen de kortste keren de verbinding met collega’s. Waardoor zij zich waarschijnlijk nog minder veilig gaan voelen. Gevolg: veel medewerkers werken nog heel veel op kantoor (en bij voorkeur op de dezelfde plek).

 

Een organisatie is meer dan een verzameling individuen

Op de eerdergenoemde site staat o.a. een tijdmanager. Wellicht heb je het reclamespotje hiervoor al langs horen komen op de radio: tem je tijd. De tijdmanager heeft tot doel je te helpen je week uiteindelijk zo in te delen dat je je tijd besteedt aan die dingen die je belangrijk vindt. Natuurlijk is het belangrijk dat je op dat vlak zelf keuzes maakt. Maar als het vervolgens op werken aankomt, heb je uiteindelijk ook met anderen te maken. Collega’s die je willen kunnen bereiken op momenten dat het ertoe doet en die op je moeten kunnen vertrouwen op het moment dat het spannend wordt. Een organisatie is nu eenmaal meer dan een verzameling individuen.

Ik snap natuurlijk ook wel dat de organisatoren in de week van het Nieuwe Werken ieder jaar een bepaald aspect eruit lichten. Ik wil echter in deze tijd van toenemende individualisering toch ook deze kant van het verhaal nog even onder de aandacht brengen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *