Wordt het ‘Bring Your Own Device’ of ‘Choose Your Own Device’ ?

iPhone IPad iPhone5Bring Your Own Device (BYOD) staat voor het binnen de organisatie inzetten van IT-apparatuur die eigendom is van de medewerker of leerling. Meestal gaat dit om tablet computers of smartphones. BYOD speelt bij veel organisaties omdat steeds meer mensen in hun privé omgeving betere apparatuur hebben dan op het werk. Ook op het werk of op school wil men de voordelen benutten die deze apparatuur biedt.

Een belangrijke vraag bij BYOD is hoe het beheer van de apparatuur wordt geregeld; ligt dit volledig bij de medewerker (of leerling) of wordt er ook nog iets van de IT-afdeling verwacht ? Met name de medewerker of leerling die weinig met IT heeft zal kiezen voor ondersteuning door de IT-afdeling, maar een IT-afdeling zit niet te wachten op een grote diversiteit aan apparatuur en besturingssystemen. Deze grote diversiteit maakt dat organisaties soms beter kunnen kiezen voor ‘Choose Your Own Device’.

Choose Your Own Device (CYOD) gaat er van uit dat medewerkers kunnen kiezen uit een beperkte set van apparaten, bijvoorbeeld twee eenvoudige, twee uitgebreide, of twee extra stevige apparaten. Hierbij kan het exacte type zijn voorgeschreven of alleen het operating systeem. De apparatuur die aan de richtlijnen voldoet wordt door de IT-afdeling ondersteund en garandeert een goede samenwerking met de bedrijfssystemen. Een bedrijf kan haar IT-systemen zo afstemmen op de apparatuur van medewerkers of leerlingen.

Als een organisatie kiest voor CYOD zal er nog wel over een paar andere zaken moeten worden nagedacht, bijvoorbeeld van wie de apparatuur is (organisatie of medewerker), wie de apparatuur aanschaft (en het eventuele abonnement) en welke eventuele vergoedingen worden verstrekt. Maar eerst maar eens kiezen tussen BYOD of CYOD !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *