De cloud: over links of over rechts?

Zo, de verkiezingen zijn weer achter de rug. Tijd om te besluiten wat we met het resultaat gaan doen. Gaan we over links, over rechts of toch maar door het midden? Ook in de wereld van cloud computing is al geruime tijd een discussie gaande over de toepassing van de Public cloud ten opzichte van de Private cloud. En net als in de politiek kennen we ook hier nog een variant ‘door het midden’: de Hybride cloud.

De verschillen tussen de verschillende types zijn divers van aard maar in het algemeen kan worden gesteld dat men in de Public cloud gebruik maakt van een gedeelde omgeving, in de Private cloud helemaal niets deelt, en in de hybride omgeving het zowel wel als niet doet. Klinkt als een keuzemenu, maar dat is in de praktijk toch echt wel anders. Bij veel organisaties is er namelijk al lang sprake van cloud computing zonder dat men het überhaupt weet.

Een goed voorbeeld daarvan betrof een organisatie waar wij een onderzoek uitvoerde naar de mogelijke toepassing van cloud computing. Wat was er mogelijk, waar lagen de kansen en, bovenal, waar zaten de bedreigingen. Natuurlijk werden privacy en de beschikbaarheid van data buiten de eigen landsgrenzen als thema besproken. Maar uit een nadere inventarisatie bleek dat er al breed gebruik werd gemaakt van de cloud. Zo liepen bestuurders rond met iPads waarbij Dropbox werd gebruikt om data te delen. En een bedrijfsapplicatie werd zelfs al als dienst (Software As A Service) afgenomen. Zonder beleid natuurlijk.

Maar beleid alleen is natuurlijk niet voldoende. U dient simpelweg heldere keuzes te maken over de wijze waarop cloud computing binnen uw organisatie dient te worden toegepast. Houden we data binnen- of buitenboord? Gaan we voor de Public (goedkoper) of de Private (veiliger) cloud? Of doen we het beide om daarmee mogelijke risico’s te beperken? En dat laatste is een lastige. Data heeft namelijk de neiging om zich niet altijd aan die cloud grenzen te houden. Voor je het weet staat uw data toch weer stiekem op een plek waar het eigenlijk niet mag staan. Zonder een goed doortimmerde architectuur blijft ook een Hybride cloud risicovol. Werk aan de winkel dus. Gaan we links, gaan we rechts of toch maar door het midden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *