Aan het onderwijs: Hoe bestuur je een iPad?

In België is recent een school volledig over gestapt op iPad’s. Weg met de boeken en alles digitaal. Ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Veel bestuurders menen namelijk dat als je maar een iPad of welke ander device dan ook de organisatie induwt, het onderwijs er met sprongen op vooruit gaat. De realiteit is natuurlijk anders.

Enkele weken geleden sprak ik met een schooldirecteur (binnen het primair onderwijs) die van zijn bestuur een iPad had gekregen. Na enkele maanden worstelen lag het ding inmiddels vooral thuis op de bank. Geweldig apparaat, veel mooie toepassingen, maar bovenal leuk voor thuis was zijn conclusie. Want voor zijn werk gaf het weinig toegevoegde waarde. Sterker nog, hij kon er niet zoveel mee. De IT-omgeving van zijn school was namelijk helemaal niet ingericht op het werken met tablets. Zelfs gewoon vanaf thuis werken op zijn eigen PC was al een hele onderneming. Gemiste kans dus.

Nu is het niet gezegd dat tablets binnen het onderwijs geen kans van slagen hebben. Verre van dat zelfs. Er is een enorm potentieel aan digitale mogelijkheden die binnen het onderwijs voor het oprapen ligt. Maar om deze te benutten dienen er wel een aantal zaken eerst goed op orde te zijn. Een stabiele en open infrastructuur is er één van. Er zijn voldoende gespecialiseerde IT dienstverleners binnen het onderwijs die dat prima kunnen leveren. Lastiger wordt het met content en applicaties. Van pure onderwijsapplicaties tot platformen die bijvoorbeeld samenwerken goed mogelijk maken. Ook hier speelt de markt een rol (denk aan uitgevers van onderwijsmethoden), maar uiteindelijk is de school (van docent tot bestuur) hier toch echt aan zet. Er dient stevig te worden ingezet op de informatiehuishouding want anders blijven we vooral automatiseren. En u dient vooral te gaan informatiseren!

Het gaat er dus met name om dat de randvoorwaardenom IT goed in te kunnen zetten , zoals de infrastructuur,  op orde zijn. Dan komen die tablets vanzelf wel. Overigens hoop ik wel dat u er een beetje vaart achter zet. Mijn dochter is deze week namelijk voor het eerst naar de middelbare school gegaan en zelfs ik had moeite om haar rugtas op te tillen. Digitalisering maakt het leven in ieder geval een stukje lichter….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *