De cloud: altijd voordelig?

De afgelopen periode werden we weer verwend met de doorrekeningen van het Centraal Planbureau van de verschillende verkiezingsprogramma’s. Met als even voorspelbaar als hilarisch resultaat dat iedereen wint en iedereen gelijk heeft. Het is maar wat je wilt horen, zal ik maar zeggen. Ik moest daarbij wel denken aan rapporten van Gartner en IDC inzake de cloud. Deze (vaak gesponsorde) onderzoeken hebben vaak als resultaat dat de cloud goedkoper is. Maar ook hier geldt: het is maar wat je wilt horen.

Veel van dit soort onderzoeken geven immers een sterk gesimplificeerde weergave van de werkelijkheid. Het intern of extern plaatsen van de ICT omgeving van een organisatie worden dan vaak recht tegenover elkaar geplaatst. Het is alles intern of alles extern. En dat is natuurlijk onzin. Veelal is er sprake van een hybride omgeving met mogelijk zelfs hogere kosten. Maar dat wordt er helaas niet altijd bij verteld. En dat komt niet alleen omdat aanbieders van cloud toepassingen u willen vertellen dat de cloud echt veel goedkoper is dan het zelf doen. Afnemers willen dat nu eenmaal graag horen, dat het goedkoper is. En waarom? Omdat bij veel organisaties de IT nog altijd als een kostenpost wordt gezien. Dat is de kern van het probleem.

Organisaties zouden zich moeten richten op de vraag wat de (toegevoegde) waarde van IT zou kunnen zijn. Niet ‘wat kost het’, maar ‘wat levert het op’. Juist daar kunnen cloud toepassingen het verschil maken. Zo zien wij bij veel adviesopdrachten dat er een steeds groter belang wordt gehecht aan samenwerking met andere organisaties en met personen buiten de eigen organisatie. Een stevige plek in de keten is vereist waarbij openheid en snelheid de belangrijkste uitgangspunten zijn voor een succesvolle samenwerking met derden. En daar kunnen slimme cloud toepassingen nou precies het verschil maken. Dat levert waarschijnlijk veel op, maar het realiseren daarvan is natuurlijk niet gratis. Dat het maar even duidelijk is.

Tot slot nog even een ‘reality check’: binnen de lokale overheid in Nederland wordt gemiddeld 2,75% van de begroting aan IT uitgegeven. Niet echt de plek waar je nog stevige bezuinigingen kan realiseren, lijkt mij. Maar misschien wel de plek waar met mogelijke investeringen een (nog) betere dienstverlening kan worden gerealiseerd. Juist binnen de IT meer focus op waarde in plaats van kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *