Goede raad is duur

Dit Nederlands gezegde betekent dat iets bijna te moeilijk is om er goede raad over te kunnen geven of oplossing voor te vinden. Je kunt het natuurlijk ook heel letterlijk opnemen. Wanneer iemand advies wil van een gespecialiseerd persoon, zoals een advocaat of notaris, moet hij vaak veel betalen. Wanneer het gezegde  ‘goede raad is duur’ wordt gebruikt, zegt men eigenlijk dat een probleem zo ingewikkeld is, dat er eigenlijk geen oplossing voor te vinden is. Om dan toch een oplossing te krijgen, moet er bij wijze van spreken veel geld worden betaald.

Er zit ook een andere kant aan dit gezegde. Namelijk wat levert het je op of wat is het je waard als je met het goede advies ‘het probleem’ oplost? Als dat meer is dan wat het advies kost lijkt mij de keuze om ‘goede raad’ in te zetten gemaakt. Er komt wel een uitdaging bij: wat is ‘goede raad’ en hoe kom je daaraan?

Als adviseur ervaar ik dat het een hele uitdaging is om ‘goede raad’ te kunnen geven. Enkele kenmerken zijn volgens mij:

  • ‘goede raad’ is onafhankelijk en dient het belang van de opdrachtgever. Aan het advies kleven geen andere directe of indirecte commerciële of persoonlijke belangen dan enkel datgene dat in de overeenkomst voor het geven van het advies is vastgelegd.
  • ‘goede raad’ kan alleen worden gegeven vanuit de juiste context. Deze context wordt gevormd door de kwaliteit van informatie en de visie en vaardigheid van de adviseur op het betreffende probleemgebied.
  • ‘goede raad’ is onderscheidend en past. Daarmee bedoel ik dat het advies realistisch en haalbaar is, creatief en nieuwe kansen benut.

Zet een goed adviseur in op het moment dat de advieskosten lager zijn dan de waarde die het oplevert. Toets je adviseur op bovengenoemde kenmerken.

Goede raad is goud waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *