Een beter milieu begint bij jezelf!

Deze week is er veel ophef over de huis-aan-huis verspreiding van de Telefoongids. Aanstichter was Alexander Klöpping, ondernemer en internetjournalist (en mede bekend van De Wereld Draait Door). Alexander lanceerde recent de website sterftelefoongidssterf.nl. In feite niet meer dan een link naar een invulformulier op de site van De Telefoongids.nl waarmee je kunt aangeven dat je geen papieren telefoongids meer wilt ontvangen. Dit met als doel een halt toe te roepen aan wat in de ogen van Klöpping papierverspilling is. De jaarlijkse huis-aan-huis distributie van de Telefoongids en de Gouden Gids schijnt verantwoordelijk te zijn voor 1/200 van het totale jaarlijkse papierverbruik in Nederland, terwijl volgens Klöpping uiteindelijk veel mensen de telefoongids hooguit gebruiken als verhoger voor hun computerbeeldscherm.

De Telefoongids BV (DTG) eiste dat de site uit de lucht zou gaan vanwege de negatieve naamstelling, parlementariërs gingen roepen dat ook zij vonden dat de gids niet meer standaard huis-aan-huis verspreid zou moeten worden en een rel was geboren.

Köpping en de kamer hebben gelijk

Inmiddels is duidelijk dat een kamermeerderheid vindt dat de telefoongids en de Gouden Gids niet meer huis-aan-huis verspreid hoeven te worden. En terecht! Natuurlijk zijn er zoals DTG in haar verweer stelt nog veel mensen die de papieren versie regelmatig raadplegen (volgens DTG gebeurt dit nog 3 miljoen keer per maand). Voor mensen zoals mijn moeder zal dat zijn omdat zij nog steeds geen internetverbinding hebben, voor anderen omdat zij uit gewoonte handelen. Maar er zijn denk ik ook heel veel mensen zoals ik die de papieren telefoongids al jaren niet meer ingezien hebben. Er zijn immers voldoende alternatieven voorhanden in de vorm van een website, apps en eventueel 1888 e.d. Ik durf dan ook wel te stellen dat iedereen met een internetverbinding, een PC, laptop, tablet en/of smartphone dan ook geen papieren telefoongids meer nodig heeft. En dan hebben we het toch al snel over 80% van de Nederlandse bevolking. Moet je nagaan hoeveel papier er bespaart kan worden als het huidige opt-out systeem voor de distributie van de telefoongids (wat inhoudt dat je expliciet moet aangeven dat je de telefoongids niet meer wilt ontvangen) vervangt door een opt-in systeem (wat inhoudt dat je de telefoongids alleen nog ontvangt als je expliciet aangeeft dat je dat wilt). Ik denk dat er dan minstens 50% minder telefoongidsen verspreid zouden worden.

Als we dan toch bezig zijn…

Als het papierverbruik na dan toch de aandacht van politici heeft, waarom dan niet ook kritisch kijken naar het verbruik van de overheid zelf? Ik heb al een aantal jaren een account bij MijnOverheid.nl maar heb nog nooit een bericht in mijn elektronische berichtenbox ontvangen. De gemeente Houten, de Belastingdienst etc.: ze sturen mij nog steeds brieven. De afdeling Toeslagen soms zelfs 3 brieven binnen 3 dagen over hetzelfde onderwerp. Daar is nog een wereld te winnen. Want waarom niet voor iedereen een account aanmaken en vervolgens het opt-in principe hanteren? Je krijgt dan alleen nog post van een overheidsinstantie als je expliciet hebt aangegeven dat je dat wilt (en anders dus berichten in je elektronische berichtenbox). Dat moet toch ook tot enorme besparingen kunnen leiden?

Mijn stem hebben ze

Ik heb de verkiezingsprogramma’s er nog niet op nagelezen, maar de partij die zich tijdens de campagne hard maakt voor dit punt heeft bij mij in ieder geval een streepje voor. Het mooiste zou zijn als alle partijen voorgaand standpunt zouden omarmen en daarnaast alle overheidsinstanties zouden verplichten de komende kabinetsperiode met MijnOverheid.nl te gaan werken. Net als de Belastingdienst, RDW, SVB, UWV en de gemeenten Ferweradiel, Het Bildt, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel (of all places): de enige overheidsinstanties waarop ik mij nu kan abonneren via MijnOverheid.nl (maar die de infrastructuur blijkbaar ook nog niet consequent gebruiken).

En laten we dan ook gelijk met elkaar afspreken dat bij de volgende landelijke verkiezingen net als in Zoetermeer (ICT stad die nog niets met MijnOverheid lijkt te doen) in alle gemeenten digitale verkiezingsborden zijn geplaatst, zodat er ook niet meer geplakt hoeft te worden en we niet meer hoeven te lezen over allerlei “plakstrijden” die worden uitgevochten. Ook daarmee kan de politiek in meerdere opzichten een voorbeeldrol vervullen.

Een beter milieu begint bij jezelf

Ik heb inmiddels via sterftelefoongidssterf.nl aangegeven dat ik de telefoongids niet langer wens te ontvangen. Wil je de gids ook niet meer ontvangen, maar heb je net als DTG toch wat moeite met de naamstelling van de site van Köpping, dan kun je ook naar de site van de Telefoongids gaan (www.detelefoongids.nl), vervolgens onder in het scherm op “Klantenservice” klikken en daarna binnen de rubriek “Over onze gidsen” op “Geen gids meer ontvangen”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *