Meer met minder: Hoeveel mag doelmatige IT eigenlijk kosten?

In de dagelijkse adviespraktijk van EV krijgen we vaak de vraag voorgelegd wat een ‘normaal’ budget is voor IT. Kunnen we besparen? We hebben minder geld ter beschikking dus IT moet er ook aan geloven. Of er is een business case waaruit blijkt dat de voordelen van inzet van de cloud of uitbesteden erg tegenvallen. ‘Wat is een normaal budget?’ komt overeen met de vraag ‘hoe lang is een stukje touw?’

Een gemiddelde in uw sector is leuk om te weten maar verhoogt geen rendementen. Vergelijk we wel appels met appels? Als u nu te weinig aan IT uitgeeft dan zal het lastig zijn om daarop verder te besparen. En wat is dan te weinig? Te weinig is als IT nauwelijks waarde aan uw organisatie toevoegt omdat IT onprofessioneel wordt ingezet. Een business case moet dan ook niet alleen op kosten ingestoken zijn maar ook op de waarde die het toevoegt aan uw organisatie. En de waarde van IT voor de organisatie wordt door de ‘Business’ (de hoeders van het primaire proces) bepaald. Het echte rendement van IT is waarde voor de organisatie gedeeld door de Total Cost of Ownership.

De kunst is dus om niet alleen naar de kosten te kijken maar vooral ook naar de nu geleverde en de gewenste waarde voor het primaire proces. Door de waarde (output) te optimaliseren kan het zijn dat het budget of omlaag kan of omhoog moet. In beide gevallen zal het rendement van IT voor uw organisatie toenemen waardoor u of meer resultaat haalt uit het primaire proces of het resultaat gelijk houdt en minder kosten maakt. In beide gevallen ‘meer met minder!’ Hoe doelmatig worden uw IT-euro’s benut? Tijd voor een doelmatigheidsscan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *