Wordt het nog wat met de overheidscloud?

Tsja, lastige vraag met waarschijnlijk een nog ingewikkelder antwoord. De realiteit is dat na de motie Verburg en de notitie van toenmalig minister Donner er in Nederland weinig meer is vernomen omtrent de ‘overheidscloud’. De prioriteiten zullen momenteel wel elders liggen, vermoed ik zo. Maar goed, hoe zat het ook al weer met die cloud voor de overheid?

De gedachte achter een separate cloud voor de overheid is op zich begrijpelijk. Biedt overheidsorganisaties een makkelijk toegankelijke, zeer schaalbare en bovenal veilige IT-omgeving als dienst aan, en dat allemaal tegen lagere kosten. Vooral deze laatste verwachting, de lagere kosten, dient echter enigszins te worden getemperd. De eisen die aan een ‘private’ cloud voor de overheid waarschijnlijk zouden worden gesteld maken dat van het schaalvoordeel van cloud toepassingen maar weinig over blijft. En zonder schaalvoordeel geen lagere kosten. Want ook voor de cloud geldt: massa is kassa. En hoe meer privaat je het maakt hoe minder cloud je overhoudt. Sterker nog, volgens mij bestaat die private cloud helemaal niet.

Het is echter een feit dat IT steeds complexer wordt (al denken we dat het juist steeds makkelijker wordt) en dat de eisen die aan de IT-omgeving worden gesteld ook steeds hoger worden. Voor veel kleinere, lokale, overheden is de grens inmiddels bereikt. Complexe IT-toepassingen en 24/7 dienstverlening aan de burger: het houdt een keer op. Dus gaat men samenwerkingsverbanden aan (Shared Service Centers) of besluit de IT maar onder te brengen bij een grotere buurgemeente. Klinkt logisch, maar binnen veel van dit soort initiatieven wordt het wiel toch elke keer weer opnieuw uitgevonden. En daar liggen dus wel kansen voor de overheidscloud. Het bieden van een gestandaardiseerd platform op basis waarvan overheden hun eigen IT-diensten kunnen bouwen.

Deze overheidscloud zal zich waarschijnlijk als eerste op infrastructuur richten, en mogelijk enkele generieke toepassingen. In de Verenigde Staten bieden meerdere leveranciers al specifieke cloudtoepassingen voor de overheid waarbij met name Google aan de winnende hand lijkt. Maar ook dichter bij huis zijn er initiatieven. Zo is de Belgische federale overheid recent een aanbestedingstraject gestart voor een overheidscloud. En in Duitsland hebben meerdere deelstaten al cloud gebaseerde toepassingen gerealiseerd. Nederland loopt achter, dat moge duidelijk zijn.

Hoe nu verder? Als eerste zou de overheid zich moeten realiseren dat voor met name de kleine lokale overheden een overheidscloud wellicht de enige manier is om in de toekomst de IT op orde te houden. Eigenlijk meer noodzaak dan nut, zal ik maar zeggen. En daarnaast blijft de primaire gedachte achter cloud computing natuurlijk rechtovereind: gebruik maken van grootschalige, gestandaardiseerde IT als dienst. Dat is wel zo handig. Want laten we wel wezen: u bakt toch ook niet elke ochtend uw eigen brood?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *