Big Data in de cloud rukt op: meer waarde uit IT!

‘Big Data’,een buzzword dat we steeds vaker tegen komen. Met ‘Big Data’ wordt de grote hoeveelheden data bedoeld die we continue verzamelen en veel te weinig informatie uit halen. (Denk aan Datamining, Business analytics) Het tempo waarin we data verzamelen neemt razendsnel toe. Denk hierbij aan smartphones, tablets, sensoren en social media. De mate waarin we deze data omzetten tot echte informatie blijft achter, terwijl we hiermee juist in deze lastige economische tijden, ons voordeel mee kunnen doen. Volgens Gartner gaat hier de komende 2 tot 5 jaar verandering in komen. Zie de matrix onderaan deze tekst.

De relatie met de cloud is dat er in snel tempo cloud-toepassingen beschikbaar komen die grote hoeveelheden ruwe data efficiënt en snel kunnen vertalen naar informatie. Als voorbeeld noem ik Cartodb. Cartodb is een cloud-toepassing die ruwe data vertaalt naar geografische informatie. Het uitgangspunt van Cartodb is dat elke gebeurtenis ergens plaatsvindt, gelogged kan worden en geanalyseerd kan worden op bruikbare informatie. Enkele voorbeelden zoals deze op de website van Cartodb zijn te vinden:

– Geografisch inzicht in waar Obama zijn verkiezingsgelden vandaan haalt.

– Het sterfte-cijfer per 10.000 babies per regio.

– Het verloop van het dodenaantal in Syrië.

– Of als u de locatiedata die de Openpaths-app via uw smartphone verzamelt upload naar Cartodb dan krijgt u een overzicht van de afgelegde afstand en met de Carbon-calculator van Cartodb het CO2-spoor van de reis die u gemaakt heeft. (Klik hier voor eer info over Openpaths)

Zowel Openpaths als Cartodb zijn hiermee voorbeelden van Big Data cloud toepassingen. Door middel van API-koppelingen komt de verwerking van  ruwe data tot bruikbare informatie  onder handbereik van individuen. Big Data is hiermee niet meer voorbehouden aan universiteiten of multinationals. Het is een feit, Big Data is hier. De weg naar echte waarde uit IT?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *