Bring Your Own Device: wel de lusten, niet de lasten!

De opkomst van het Bring Your Own Device (BYOD) stelt veel organisaties voor een stevig dilemma. Terecht stelt de business vaak: waarom niet? En minstens even vaak stelt de IT (ook terecht): daarom niet! Dat ‘daarom niet’ heeft vooral te maken met mogelijke IT-problemen op een aantal vlakken. Doordat medewerkers hun eigen ‘device(s)’ meenemen ontstaat er een potentieel beveiligingsrisico. Want met al die apparaten komen er waarschijnlijk ook virussen en andere narigheid de organisatie binnen. De beheerbaarheid is ook hopeloos. Het is immers een computer (in welke vorm dan ook) van de werknemer zelf waar de IT organisatie helemaal geen controle over heeft. En hoe gaan we om met data? Neemt de medewerker die data dan ook mee, en hoe wordt die data dan gedeeld tussen meerdere apparaten (van smartphone en tablet tot laptop) en gebruikers? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Natuurlijk zijn deze dilemma’s al langer bekend. BYOD maakt deze alleen maar meer zichtbaar. Tools die dit type IT-problemen proberen op te lossen zijn dan ook al geruime tijd beschikbaar. Zo worden ‘virtuele desktops’ (zoals VDI) al jaren toegepast om de beveiliging en beheerbaarheid te verbeteren en ook samenwerkingstools als Microsoft Sharepoint zijn al redelijk gemeengoed. Maar een echte oplossing zijn dit soort technologieën blijkbaar niet. Zo heb je bij (traditionele) virtuele desktops altijd een verbinding nodig en de prestaties zijn ook niet echt om naar huis te schrijven. En ook het automatisch delen en repliceren van data over verschillende apparaten blijft lastig. Twee belangrijke technologische ontwikkelingen gaan deze hobbels nu nemen.

Ten eerste de client-side hypervisor. Bent u er nog? In de IT zijn we er namelijk gek op om ingewikkelde technologie te voorzien van nog ingewikkelder terminologie. Maar goed, met deze (overigens al een tijdje bestaande) technologie kan een medewerker op zijn of haar eigen laptop gebruik maken van een virtuele desktop omgeving. En dit geheel gescheiden van de eigen ‘prive’ desktop zonder dat er altijd een verbinding noodzakelijk is en met behoud van hoge prestaties.

Ten tweede de door Apple met iCloud ingezette replicatie van data tussen verschillende apparaten dat nu, vergelijkbaar, ook door Microsoft in Windows 8 zal worden geïmplementeerd. Hiermee wordt het voor eindgebruikers kinderlijk eenvoudig om data op verschillende apparaten tegelijkertijd ter beschikking te hebben.

En hiermee lijkt de business nu wel de lusten en de IT niet de lasten te krijgen. Nou ja, vanuit een technologisch perspectief dan. Het dient natuurlijk wel geïmplementeerd te worden en echt gratis is het ook niet. Verre van dat. Het is dan ook van groot belang dat u zich de vraag stelt wat u precies met BYOD wil bereiken. Hoe veilig en flexibel moet uw IT zijn? En wat is IT u nu eigenlijk waard? Eerst die vraag maar eens beantwoorden, dan komen die technologische trucjes vanzelf wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *