Ik ga op vakantie en neem mee… mijn BYOServices!

Je herkent het vast wel. Op vakantie en gewoon je e-mail blijven lezen, je LinkedIn of Facebook bijwerken e.d. En wellicht ook de vakantiefoto’s en video’s via Dropbox, i-Cloud of iets dergelijks delen met familie en vrienden. Het zijn allemaal internetdiensten of Cloud Services waarvan we zo makkelijk gebruik maken. Zoals in mijn vorige blog aangegeven blijkt dat we deze internetdiensten zowel zakelijk als privé gebruiken, Bring Your Own Services (BYOS) hadden we dit genoemd.

Zoals beloofd zouden we terug te komen op de kansen en aandachtspunten rond BYOS . Bij BYOS nemen medewerkers het initiatief om internetdiensten of Cloud Services als Dropbox, Prezi, Google Apps, iCloud e.d. zowel privé als zakelijk te gebruiken. Wat betekenen deze ‘eigen’ meegenomen internetdiensten voor de organisatie?

Uit een minionderzoek dat ik heb uitgevoerd bij medewerkers van verschillende organisaties blijkt dat er kansen liggen voor organisaties. Het blijkt namelijk dat medewerkers die BYOS toepassen zelf ervaren productiever te zijn dan voorheen. Dit omdat zij altijd en overal snel en efficiënt informatie kunnen delen met anderen of samen kunnen werken aan documenten e.d. Daarnaast bieden internetdiensten of Cloud Services de mogelijkheid om tegen zeer lage Total Cost of Ownership, snel en flexibel te beschikken over functionaliteit die je binnen de eigen IT-omgeving mist. Internetdiensten zijn ideaal om met partners samen te werken, tijd-, plaats- en apparaatonafhankelijk te kunnen werken, nieuwe functionaliteiten testen e.d.

De aandachtspunten waar we met elkaar goed op moeten letten zijn:

  • De beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid  van de informatie van de organisatie. Vragen die hieraan ten grondslag liggen zijn:
    • Is de informatie van de organisatie die de medewerker binnen een internetdienst (bijvoorbeeld Dropbox) heeft opgeslagen beschikbaar voor de organisatie?
    • Is de informatie van de organisatie in bijvoorbeeld de Dropbox van de medewerker alleen toegankelijk voor ‘bevoegden’?
    • Welke risico’s loopt de organisatie op het gebied van wetgeving als Wet op Bescherming Persoonsgegevens en de Patriot Act?

 

  • Welke IT-functionaliteit moeten we zelf ‘regelen’ en wat halen wij of onze medewerkers als dienst uit de Cloud? Belangrijk is om de regie op informatie en aansluiting op het primaire en secundaire processen te houden.

Haal je zakelijk net zoveel voordeel uit IT tegen een zo laag mogelijke TCO als privé? Start na je vakantie een onderzoek of internetdiensten binnen de organisatie voordeel oplevert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *