Stuurfout?

Fantastisch dat Roel Bekker ons regelmatig laat delen in zijn ervaringen uit zijn tijd bij en naast de overheid. Daar kunnen we veel van leren aangezien hij onder meer senior partner bij Twijnstra Gudde, Secretaris-Generaal bij het toenmalige ministerie van VWS,  en Secretaris-Generaal voor de vernieuwing van de Rijksdienst is geweest. Tegenwoordig adviseert hij de Algemene Bestuursdienst ABD van het Rijk en is hij bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen bij de Overheid aan de Universiteit van Leiden.

Maar nu even wat minder! In zijn meest recente column in Management en Consulting (http://www.managementenconsulting.nl/component/content/article/857-consultants-zijn-stuurlui-in-roeiboten) vergelijkt hij consultants met diverse figuren uit de sport. De beste overeenkomst ziet hij met een stuurman uit een acht: “Een stuurman zit in de boot, maar je ziet hem niet, hij is een stuk kleiner dan de roeiers, hij kijkt ook de andere kant op, niemand denkt dat hij veel in te brengen heeft maar hij kan grote schade aanrichten, hij schreeuwt hard maar er wordt niet naar hem geluisterd, na afloop van de wedstrijd wordt hij als dank voor bewezen diensten door de roeiers harteloos het water in gegooid.”.

Niet allen miskent Bekker naar mijn mening de rol en invloed van een goede stuurman, ook schetst hij een naar mijn mening verkeerd beeld van  consultants. Goede consultants kijken zeker wel eens de andere kant uit, bescheidenheid siert ook de consultant, en de consultant die hard met woordenmodder gooit verliest het spreekwoordelijke terrein. Goede stuurlieden (m/v) hoeven de roeiers niet te zien om te voelen of er balans is, of er ritme is en of er power in de boot zit. Schreeuwen hoeft vanwege de speakers in de boot niet meer , en als de stuur niets zegt maken de roeiers zich pas echt zorgen!

Toch kunnen  consultants uitstekend met stuurlieden worden vergeleken: ze hebben een ongedacht grote invloed die niet altijd herkend wordt en hoeft te worden,  zijn in staat zichzelf weg te cijferen als dat in het belang van het te behalen doel nodig is, en zijn er  als er gevaren moet worden. Het grote verschil is echter dat stuurlieden gewoon een medaille (soms massief goud) krijgen als de boot wint. Consultants moeten het doen met de roem die duurt tot de eerstvolgende opdracht….

2 thoughts on “Stuurfout?

 1. Geert zegt:

  Roel Bekker is in ieder geval wel ervaringsdeskundige, hij heeft de EPD-boot de verkeerde kant op gestuurd met een kluitje in het riet!
  Beste stuurlui staan aan wal.

 2. Bert Kabbes zegt:

  Een uiterst ongelukkige (knullige) parabel van Roel Bekker ….
  Een beetje organisatie-adviseur zal het totaal anders zien en wel als volgt.

  “De stuurman is de enige die vooruitkijkt en richting geeft. Alle anderen zitten met de rug naar de toekomst, roeien zich te pletter maar hebben geen enkel zicht op waar ze heen gaan. Ze apen elkaar allemaal na en doen allemaal precies hetzelfde kunstje. Eigenlijk kunnen ze met nota bene 8 (!)man maar 1 ding en dat is met een bootje van 3 keer niks zo hard mogelijk door een bak water raggen. Zodra er meer dan 4 man/vrouw in een team zitten en moeten gaan samenwerken hebben ze er al een stuurman bij nodig, anders wordt het een zig-zag koers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *