Overal gratis draadloos internet: ‘Als je niet kunt delen dan kun je ook niet vermenigvuldigen’

Gratis internet, dat kan toch niet waar zijn zult u denken. Daar zit toch een addertje onder het gras? Ik zet de feiten voor u op een rij. Mobiel internet is het laatste jaar duurder geworden en is (nog steeds) erg kostbaar als u over de grens gaat. Aan de andere kant staat de wereld vol met WiFi-netwerken die, zeker bij privé-personen, onderbenut blijven. En precies daar maakt de firma Fon (spreek uit als ‘foon’) handig gebruik van.

Met behulp van een Fon basisstation (eenmalig € 39,-) stelt u een stukje van uw internetbandbreedte beschikbaar aan Fon die dit toevoegt aan het wereldwijde Fon-netwerk. Uw aansluiting wordt een mini Wi-Fi hotspot. In ruil daarvoor krijgt u wereldwijd gratis toegang tot alle Fon Wi-Fi-hotspots. Fon heeft inmiddels meer dan 6,5 miljoen deelnemers. Vorig jaar sloten Belgacom en Fon een overeenkomst waarbij iedere Belgacom internet aansluiting, naar keuze van de eindgebruiker, mee doet aan Fon. Belgacom activeerde in korte tijd 100.000 aansluitingen met Fon.

Hoe het werkt. Fon creëert een separaat draadloos netwerk (SSID) zodat niet iedereen toegang uw privé-netwerk heeft. Desgewenst kunt u van uw Fon-hotspot een betaalde hotspot maken en deze tegen betaling aan derden aan bieden. Fon zorgt er dan voor dat de opbrengsten automatisch bij u komen. U bepaalt zelf hoeveel capaciteit u wilt delen. Fon is geen nieuwkomer. Het bedrijf werd al in 2005 opgericht. Door de snelle opkomst van smatphones en tablets lijkt de tijd nu rijp om definitief door te breken. Fon is een prachtig voorbeeld van crowd-sourcing. Deelt u ook mee?

Overal gratis draadloos internet voor:  studenten, leerlingen (thuis en op school), zakelijke reizigers, vakantiegangers, bezoekers van zorginstellingen, stadskantoren en winkelcentra.

Nb1. Ziggo start een eigen proef met gratis draadloos internet voor Ziggo internet-abonnee’s in Groningen in de wijk Helpman.

Nb2. 29 juni 2012, BT en Fon rebranden hun gezamenlijke netwerk tot ‘BT Wi-Fi’ met een capaciteit van 3,5 miljoen hotspots.

Meer info: http://www.fon.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *