BYOD een vraagstuk? BYOServices is de echte uitdaging!

Er is heel veel geschreven en gezegd over het gebruik van privé-apparatuur als laptop’s, smartphones en tablet’s e.d. in zakelijke IT-omgevingen. Dit wordt Bring Your Own Device, of afgekort BYOD, genoemd.

Er is volgens mij nog een ontwikkeling gaande rond het privé gebruik van IT in zakelijke IT-omgevingen. Een ontwikkeling met een hoge impact op organisaties. Deze ontwikkeling is de toenemende populariteit van (privé)gebruik van internetdiensten of Cloud Services als Dropbox, Prezi, Google Apps, iCloud e.d. Specifiek doel ik op de ontwikkeling dat medewerkers deze persoonlijke internetdiensten meenemen naar het werk. Laten we het “Bring Your Own Services” noemen, afgekort BYOS.

Op zich leuk als collega’s je via internetdiensten hun vakantiefoto’s en video’s delen. Maar is het nog leuk  als medewerkers deze persoonlijke internetdiensten ook gaan gebruiken voor zakelijke doeleinden? Bijvoorbeeld; medewerkers slaan zakelijke bestanden op in hun Dropbox en dus op internet in plaats van binnen de eigen IT-omgeving. Vragen waarvoor we dan komen te staan zijn:

  • Is de informatie van de organisatie die de medewerker in Dropbox heeft gezet beschikbaar voor de organisatie?
  • Is de informatie van de organisatie in de Dropbox van de medewerker alleen toegankelijk voor ‘bevoegden’?
  • Welke risico’s lopen mijn organisatie op het gebied van wetgeving als Wet op Bescherming Persoonsgegevens en de Patriot Act?

Er is een enorme stimulans om persoonlijke internetdiensten zakelijk te gebruiken. Immers de  medewerkers hebben ontdekt dat de internetdiensten zo handig en makkelijk  zijn toe te passen, ook op het werk. De IT-afdeling hebben ze er niet voor nodig en de medewerkers kunnen de IT zo inrichten dat deze  aansluit op hun behoefte!

Wat ik zie gebeuren is dat de ‘IT van de zaak’ door de medewerkers zelf wordt aangevuld met ‘privé IT’ in de vorm van internetdiensten of cloud diensten. De medewerker stelt zelf de benodigde IT-voorzieningen samen om het werk zo makkelijk en eenvoudig mogelijk uitvoerbaar te maken.

Deze ontwikkeling rond het zakelijk gebruik van (persoonlijke) internetdiensten biedt kansen. En er zijn zaken waar we goed op moeten letten. Daarover een volgende keer meer.

 

 

One thought on “BYOD een vraagstuk? BYOServices is de echte uitdaging!

  1. Karsten zegt:

    Ik maak voor mijn werk gebruik van de de Skydrive van Microsoft. 25 GB aan dataruimte (nu 7 GB) wat als Dropbox synchroniseert met mijn PC (Verkenner achtige structuur) en met de X-plore Android app prima communiceert met mijn Asus Transformer tablet. Neem daarbij de qPDF Notes App voor het bewerken van PDF-bestanden en je wordt helemaal gelukking. Het voordeel van de X-Plore app is dat je rechtstreeks bestanden van je Skydrive kunt openen, bewerken en weer kunt opslaan. Bij veel andere apps moet je eerst downloaden naar je tablet, dan bewerken en dan weer uploaden naar de Skydrive.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *