Google maakt IT te simpel

Google gaat naar alle waarschijnlijkheid deze week een nieuwe, lang verwachtte, dienst aankondigen. Het gaat hier om een Infrastructure as A Service (IaaS) dienst. Op zich niks nieuws onder de zon. Wereldspelers als Amazon en Rackspace bieden dit namelijk al jaren en ook kleinere, lokale, leveranciers bieden al geruime tijd vergelijkbare diensten. Toch is hier wel wat bijzonders aan de hand.

Wat Amazon, Rackspace en consorten allemaal gemeen hebben dat het een (zeer) technisch platform betreft. Buitengewoon geavanceerd en daarmee alleen goed toepasbaar en te integreren binnen de eigen IT-omgeving met veel kennis van zaken. Een klus voor de IT afdeling dus. Het gerucht gaat echter dat Google nu met een IaaS dienst komt die heel eenvoudig in gebruik is. Ongetwijfeld minder geavanceerd maar wel erg toegankelijk. Kans is groot dat dit wederom een IT middel wordt waar de business de IT afdeling niet meer voor nodig heeft. Sterker nog, bij veel organisaties wordt er inmiddels met een hele grote boog om de IT afdeling gelopen. En dat hebben ze natuurlijk ook wel een beetje aan zichzelf te danken.

Door een jarenlang gebrek aan ontwikkeling zijn IT organisaties inmiddels onvoldoende in staat om snelle veranderingen en innovaties door te voeren. Men zit letterlijk vastgeroest en de wereld om ons heen (met als belangrijkste exponent de ‘cloud’) verandert in een moordend tempo. Nu er steeds meer toepassingen eenvoudig als dienst kunnen worden afgenomen ziet de business haar kans schoon. Toch dienen bestuurders zich wellicht even te bedenken. Een gebrek aan inzicht in de complexiteit van IT kan namelijk binnen de korte keren leiden tot ernstige IT rampen. Kijk naar de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het onderzoek naar het DigiNotar debacle. Het ontbreken van IT kennis bij bestuurders wordt gezien als een van de, belangrijke, achterliggende oorzaken.

Hoewel de nieuwe Google IaaS dienst een goede stap is in het eenvoudig en makkelijk toegankelijk maken van IT, kan een succesvolle implementatie nooit zonder kennis van zaken plaatsvinden. De business dient IT eigenlijk net zo te behandelen als financiën. En daar heeft u wel verstand van! Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *