Microsoft ondanks of dankzij innovatie weer aan de oppervlakte?

Microsoft heeft haar nieuwe tablet “Surface” aangekondigd. Daarbij lijkt het alsof er goed naar de huidige gebruikers van tablets is geluisterd.

Dat is opmerkelijk, want echte innovatie komt meestal (mede) tot stand door niet  de huidige gebruikers maar de toekomstige gebruikers te vragen waaraan zij behoefte denken te hebben. Toch schijnt het te hebben gewerkt!

Allereerst heeft  de “Surface” standaard in de hoes een toetsenbord. Handig, zeker voor de journalist die na de aankondiging ervan in het Radio-1 journaal opmerkte dat hij “verslaafd is aan zijn iPad” maar dat hij “toch maar even een pc of laptop pakt” als hij “echt aan het werk moet”. Dit raakt wat mij betreft de kern: een iPad is en blijft een consumentendevice. Prima voor hands-on taken als “even iets opzoeken”, het (inderdaad zeer goed) weergegeven van foto’s en documenten en het maken van aantekeningen. Maar je moet er wel een toetsenbord bij kopen als je informatie wilt gaan creëren! Professioneel gebruik is en blijft vanwege de op consumenten georiënteerde ontwerp filosofie van Apple marginaal. Dat biedt kansen, en ik ben dan ook benieuwd hoe de nieuwe Microsoft tablet (in de Pro-versie) het professioneel gaat doen en hoeveel marktaandeel zij zal gaan afsnoepen van iPads en Android tablets. Maar misschien moeten we, als het een succes wordt, ook wel vrezen voor het marktaandeel van huidige producenten in de markt voor laptops en notebooks.

Ook is er standaard een USB poort aanwezig. iPad fans zullen ontkennen dat deze nodig is maar ik vraag me af of ze zichzelf niet voor de gek houden. Begrijpelijk aangezien Apple de gebruiker ontmoedigt om buiten het Apple ecosysteem aan de slag te gaan, maar soms gaat het wat te ver waarmee een deel van de gebruikers zich “opgesloten” voelt.  In ieder geval komt het de uitwisselbaarheid tussen tablet-platforms ten goede.

Hoe de “Surface” het gaat doen weet niemand. Of de nu bekende mogelijke voordelen, inclusief het gebruik van Windows (net als iOS ook niet perfect), dat op het leeuwendeel van de professionele werkplekken draait, opwegen tegen de mogelijke nadelen (wat gaat de Surface kosten, hoe houdt Windows 8 zich in de praktijk) weet ook nog niemand. Maar ik geef Microsoft een goede kans!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *