De cloud: doordat het zo makkelijk is wordt het zo moeilijk!

Google en Microsoft zijn al tijden in een verwoed gevecht om de macht in de ‘Cloud’ verwikkeld. Net nadat Microsoft een upgepimpte versie van haar clouddiensten had aangekondigd ging Google daar nog eens over heen. Het gevecht spitst zich, op de consumentenmarkt, met name toe op de opslagdiensten van beide bedrijven: Microsoft Skydrive en Google Drive. Veel voor weinig is het credo. En Dropbox hobbelt er een beetje hijgend achteraan.

Ach, dat is de consumentenmarkt, hoor ik u zeggen. ‘Dat gaat mijn deur wel voorbij’. Nou, dat is nog maar te bezien. Steeds meer organisaties maken het al mogelijk dat medewerkers hun eigen smartphone, tablet of laptop kunnen gebruiken voor hun werk, het zogeheten Bring Your Own Device. Prima ontwikkeling maar hier stopt het natuurlijk niet. Want op dat eigen apparaat worden ook vaak eigen toepassingen gebruikt. Zoals cloud toepassingen. Ook ik maak voor mijn thuisomgeving dankbaar gebruik van de mogelijkheden die Apple’s iCloud biedt. Maar op deze wijze kunnen dit soort toepassingen wel eens uw organisatie binnensluipen. Zo kwam ik recent nog bij een organisatie waar men mij vertelde dat er enthousiast gebruik werd gemaakt van Dropbox. Zo konden collega’s namelijk eenvoudig data delen. Bedrijfsdata! Ik daag u uit om de voorwaarden van Dropbox eens goed door te nemen. Daar wordt u niet vrolijk van, nog even los van alle privacy aspecten.

Overigens is het geheel logisch dat deze mensen gretig gebruik maken van dataopslag in de cloud. De organisatie biedt namelijk geen volwaardig alternatief om data en kennis te kunnen delen. Het is uit nood geboren zullen we maar zeggen. Toch is dit slechts de volgende stap in de manier waarop we met IT om zullen gaan. IT wordt steeds meer ‘fuzzy’. Systemen en data staan overal en nergens. De cloud biedt veel voordelen maar tegelijkertijd dient u zich wel bewust te zijn van de complexiteit. Het stopt namelijk niet bij Bring Your Own Device of Bring Your Own Tools. Op korte termijn brengen uw medewerkers zelfs hun eigen data mee!

Tijd voor een reset. De cloud is een gegeven, maar zonder de juiste maatregelen kan het ook tegen u gaan werken. Zorg er dan ook voor dat u de ‘cloud’ een direct onderdeel maakt van uw informatiemanagement. Van architectuur tot beveiliging. Zodat u het hoofd kan bieden aan de grote paradox die de cloud is: doordat het zo makkelijk is wordt het zo moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *