Besparen op uw WAN? Het KAN!

Geeft u ook zo veel geld uit aan WAN-verbindingen? En vallen de prestaties continue tegen? Hoog tijd voor actie! Deze actie noemen we WAN-optimalisatie. Grofweg meer prestatie uit uw WAN. Door slim om te gaan met de data die u over het WAN stuurt kunt u geld besparen. Een open deur natuurlijk. Hoe pakken we dit aan is de vraag.

Er zijn circa 10 leveranciers die oplossingen hebben om slimmer met uw bandbreedte om te gaan. Waaronder Riverbed en Blue Coat die zich op dit gebied gespecialiseerd hebben. Door te investeren in deze oplossingen haalt u meer rendement uit uw WAN. De terugverdientijden zijn soms 6 – 12 maanden. U moet dan wel de nodige energie er in steken om dit te behappen en aan te sturen. Kan het ook anders? Het antwoord hierop is JA. De mogelijkheden op een rijtje.

1) U doet niets verliest maandelijks de nodige euro’s. Kunt u zich dit veroorloven?

2) U investeert in WAN-optimalisatie oplossingen en bouwt de kennis op om hier mee om te gaan. Dit gaat u vrijwel zeker geld opleveren.

3) U voegt lijncapaciteit toe als de prestatie afnemen. Uw leverancier van verbindingen ontvangt u met open armen!

4) Uw voert een heraanbesteding uit van uw WAN op basis van functionele specificaties.

U vraagt dus niet verbindingen o.b.v. bruto-snelheden uit maar u vraagt netto-prestaties. Het voordeel is dat de aanbieder verantwoordelijk wordt voor de verbindingen waarbij u geniet van een goede prijs-prestatieverhouding zonder de bijbehorende sores. De aanbieder is doorgaans veel beter in staat dan u om het WAN efficiënt te managen. Zij hebben al geïnvesteerd in WAN-optimalisatie oplossingen en hebben de expertise al in huis om hier de juiste conclusies uit te trekken en kopen verbindingen aantrekkelijk in of hebben die in eigendom en verdelen de capaciteit efficiënt over meerdere klanten. Hoog tijd voor een doelmatigheid business-case voor uw WAN?

One thought on “Besparen op uw WAN? Het KAN!

 1. Patrick Jonker zegt:

  Veel bedrijven onderzoeken inderdaad steeds meer de mogelijkheden om op het WAN kosten te besparen. Initiatieven zoals hybride netwerken, waarbij managed (gesloten VPN) en unmanaged (open VPN over het internet) bedrijfsnetwerken ontsloten worden. En zoals dit stuk ook beschrijft het intelligent routeren van de datastromen d.m.v. WAN optimalisatie technologie toe te passen.

  De beschreven mogelijkheden in het artikel, dient u meer te schouwen als mogelijke scenario’s die u als bedrijf kunt overwegen. Hierbij de aanvulling hoe wij dit zien:

  1) U doet niets verliest maandelijks de nodige duro’s. Kunt u zich dit veroorloven? Probeer eerst inzicht te krijgen in uw datastromen. Met netwerk en-/of applicatie monitoring bent u prima instaat om uw netwerk te optimaliseren zonder een hoge investering van WAN optimalisatie te doen.

  2) U investeert in WAN-optimalisatie oplossingen en bouwt de kennis op om hier mee om te gaan. Dit gaat u vrijwel zeker geld opleveren. Er zijn ook in Nederland bedrijven die deze omgevingen voor u kunnen installeren en beheren. Wat wel belangrijk is de WAN optimalisatie configuratie op reguliere basis aan te passen in de prioriteit van uw bedrijfskritische applicaties (welke geef ik wel en welke geef ik niet voorrang). Indien u alsnog overweegt deze omgeving aan te schaffen en zelf te beheren, kunt u ook NetX AANPM software aanschaffen, waarmee u deze omgevingen kunt managen. En hoewel deze markt zeer hard gegroeid is de afgelopen jaren, zijn er wel feature verschillen qua technologie welke uiteindelijk de klantbehoeften vervult.

  3) U voegt lijncapaciteit toe als de prestatie afnemen. Uw leverancier van verbindingen ontvangt u met open armen! Performance problemen worden op korte termijn wellicht opgelost d.m.v. bandbreedte upgrades, echter blijven deze je achtervolgen als ze structureel niet aanpakt.

  4) Uw voert een heraanbesteding uit van uw WAN op basis van functionele specificaties. Altijd goed om u zelf dan wel uw service provider scherp te houden. En de bandbreedte markt is een snel veranderende markt in keuzes, combinaties en niet te vergeten prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *