Private GSM, persoonsbeveiliging en nauwkeurige locatiebepaling; het kan !

Private GSM, een eigen telefoniesysteem op basis van GSM, is voor veel organisaties interessant. Het kan vooral aantrekkelijk zijn omdat berichten (zoals alarmoproepen) gegarandeerd binnen enkele seconden kunnen worden ontvangen. Deze garantie is via een openbare provider niet mogelijk. Ook kan binnen de eigen gebouwen of op de eigen terreinen een zeer goede radiodekking worden verkregen en ook hier is een organisatie niet afhankelijk van de werking van het openbare mobiele netwerk. En natuurlijk belt iedereen onderling gratis.

Een ander onderdeel van Private GSM waar bij steeds meer organisaties behoefte aan is, is persoonsbeveiliging. Medewerkers kunnen in gevaarlijke situaties terecht komen waardoor het wenselijk is snel en eenvoudig de hulp van collega’s te kunnen inroepen. Dit kan met Private GSM door gebruik te maken van telefoons met een aparte alarmknop. Activeren van deze knop maakt dat er een bericht wordt verstuurd of een directe spreek-luister verbinding wordt opgezet.

Iets wat tot nu toe bij Private GSM nog maar zeer beperkt mogelijk was, is het bij een alarmoproep weergeven van de locatie van de medewerker die behoefte heeft aan hulp. Zeker bij organisaties met grote gebouwen of grote terreinen is nauwkeurige locatiebepaling een vereiste voor het snel kunnen bieden van hulp. En dan dus zowel binnen de gebouwen als daarbuiten.

Bij een recent project dat ik begeleid is echter ook deze laatste hobbel genomen; met een Private GSM systeem wordt zowel binnen de gebouwen als daarbuiten zeer nauwkeurig de locatie weergegeven als een medewerker alarm maakt. Dit gebeurt met een combinatie van technieken als GPS, Bluetooth, GPRS en uiteraard GSM en VoIP. Medewerkers kunnen op 5 a 10 meter nauwkeurig gelocaliseerd worden, zowel tussen de gebouwen als ook in gebouwen met meerdere verdiepingen. Naast een alarmbericht met informatie over de locatie wordt er ook nog een spreek-luister verbinding opgezet.

Uiteraard is het vraagstuk nog niet eenvoudig; hoeveel (GSM) zenders zijn er nodig, waar maak je gebruik van GPS-techniek en waar van Bluetooth, hoe is een goede betrouwbaarheid geregeld, zijn er nog wel vaste telefoons nodig, welke toestellen worden ingezet voor de alarmering, hoe zit het met normeringen voor bijvoorbeeld de brandmelding, welke eisen worden gesteld aan het beheer, kan je het ook als dienst afnemen, etc. Veel zaken dus om vooraf over na te denken en goed te vergelijken met mogelijke alternatieven als DECT, openbare GSM of WiFi-telefonie. Wat wel zeker is dat als er behoefte is aan alarmoproep, persoonsbeveiliging en locatiebepaling, dat er nu een nieuw alternatief in de vergelijking kan worden meegenomen !

One thought on “Private GSM, persoonsbeveiliging en nauwkeurige locatiebepaling; het kan !

  1. Arjan Beugelsdijk zegt:

    Zeer goed stuk dat prima aansluit bij de actualiteit die klanten op dit moment bezig houdt. Waar men voorheen twijfelde tussen DECT of VoWLAN komt Private GSM met de recente ontwikkelingen ineens als zeer serieus (en soms zelfs beter) alternatief voor telefonie én alarmering. Met name in de zorgsector en industriele omgevingen een uitkomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *