Google scherpt Android-strategie aan

 

Google’s Android is op dit moment het besturingssysteem voor smartphones en tablets met de grootste installed base. Vooral de openheid van het systeem heeft het zo populair gemaakt. De fabrikant en/of provider kan eenvoudig wijzigingen aan Android aanbrengen voordat het op een apparaat wordt geïnstalleerd.

De gebruikersbeleving en functionaliteit kan dan ook per apparaat en per telecomprovider verschillen. Het is hierdoor ook niet gezegd dat alles apps altijd en overal goed functioneren. Een apps-ontwikkelaar zou hiervoor zijn app op inmiddels honderden Android-versies moeten testen en dit is niet realistisch is een snel bewegende app-markt. Hoofdpijn voor ontwikkelaars, Google en eindgebruikers. Reguliere updates blijven vaak uit waardoor de functionele levensduur van het apparaat wordt bekort. Dit fenomeen staat bekend als fragmentatie.

Microsoft en Apple hanteren een veel stringenter model. Bij Microsoft past de hardware-fabrikant zijn apparaat aan de vastgestelde specs van Microsoft aan en bij Apple hebben alle apparaten hetzelfde besturingssysteem met reguliere updates waardoor compatibiliteit veel beter gewaarborgd wordt waardoor de functionele levensduur van het apparaat verlengd wordt.

Amazon’s Kindle Fire werkt met een Amazon eigen versie van Android en heeft met deze versie in de US een aandeel van 51% van alle Androidversies weten te verkrijgen. Google gaat de strategie aanscherpen en schuift op naar het businessmodel van Microsoft en Apple. Bepaalde Android-versies worden rechtstreeks aan een aantal selecte  hardwarefabrikanten verstrekt zonder de tussenkomst van telecomproviders die dan zelf geen wijzigingen meer kunnen aanbrengen. Deze apparaten worden dan SIM-lock vrij op de markt gebracht. Hierdoor wordt te sterke fragmentatie voorkomen en krijgt Google grip op updates van Android. Goed voor de gebruikers, app-ontwikkelaars en natuurlijk ook voor Google. De prijs die de eindgebruiker betaald zal hierdoor wel wat stijgen, iets wat terugverdiend wordt door de langere functionele levensduur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *