Doelmatige IT: eerst de Business aan zet en dan IT & Inkoop!

Gunnen op Waarde is een aanbestedingsmethodiek waarmee je meer rendement uit aanbesteden kunt halen. In de dagelijkse praktijk van Expanding Visions passen we dit al enige jaren  succesvol toe in (Eu)-aanbestedingen. Uitgangspunt is dat je de waarde van wat je gaat aanbesteden kenbaar maakt aan de markt in Euro’s in plaats van de traditionele puntenmatrix. Als aanbestedingsmethodiek richting de markt werkt dit prima.

Je krijgt aantoonbaar meer waarde voor je geld. De uitdaging is niet alleen  hoe je de waarde bepaalt van wat je gaat aanbesteden, maar vooral wie en hoe je dat doet! Meestal worden aanbestedingen gedreven door budgetstellingen die taakstellend vanuit de ‘business’ komen. IT en Inkoop gaan daarna de inkoopwaarden bepalen die ten grondslag moeten liggen aan de Gunnen op Waarde-aanbesteding. Niks mis mee natuurlijk. Of toch wel? De echte vraag is hoe het taakstellende budget tot stand gekomen is en door wie.

Vaak zien we dat het budget bepaald wordt door historische afschrijvingen die aangereikt worden door de controller en dan bekrachtigd worden door de Business. Is dit wel goed opdrachtgeverschap en levert dit wel het door de Business beoogde resultaat op?

Hoe het anders kan

Een andere aanpak, die ook veel beter in het huidige tijdsbeeld past van ‘meer met minder’, is dat de Business allereerst de gewenste doelmatigheid bepaalt door waarde af te zetten tegen total cost of ownership. Het resultaat daarvan is een taakstellend budget voor de aanbesteding waarmee IT en Inkoop sneller aan de slag kunnen en een beter resultaat oplevert. Dit vergt vooraf meer inspanning van de business maar leidt wel tot een veel doelmatigere IT-aanbestedingsresultaat! Simpelweg een voorbeeld van hoe het vooraf afstemmen van verwachtingspatronen tot betere resultaten leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *