Meerdere gebruikersaccounts op een iPad: handig voor het primair onderwijs

Tablets: in potentie de volgende digitale revolutie voor het primair onderwijs ná de digiborden. Vrijwel iedere leerkracht die ik spreek in het primair onderwijs zou ze graag hebben in de klas. Vanwege de intuïtieve bediening, maar ook vanwege de mogelijkheden om meer 1 op 1 te werken en daarmee invulling te geven aan gedifferentieerd onderwijs. Echter: 1 op 1 zou gegeven de huidige stand van zaken betekenen dat iedere leerling een eigen tablet moet hebben. Dit omdat alle  tablets op dit moment maar één gebruikersaccount aankunnen.

Brede inzet van tablets binnen een school zou zodoende een forse investering met zich meebrengen. Behalve in tablets moet er bij grootschalige toepassing namelijk ook worden geïnvesteerd in een professioneel gebouwdekkend WiFi netwerk, wat ook al snel enkele tienduizenden euro’s per locatie kost. Daarnaast moet er als je het goed wilt doen een individuele leeromgeving worden ingericht, die in ieder geval een substantiële investering in termen van tijd vraagt. Zolang de (werk)boeken niet volledig vervangen kunnen worden door een digitale variant, is het daarom lastig de businesscase voor tablets rond te krijgen. Ik ben dan ook bang dat veel van de veelbelovende experimenten die op dit moment lopen met tablet-klassen uiteindelijk niet verder worden opgeschaald, omdat domweg het geld ontbreekt.

Wat zou helpen om de businesscase voor de inzet van de tablets eerder rond te krijgen, is dat een tablet door meerdere gebruikers gebruikt kan worden. Net als de PC’s en laptops die nu in een verhouding van 1 op 5 gebruikt worden. Een school zou dan een pool van tablets kunnen vormen die op verschillende momenten door verschillende klassen/leerlingen gebruikt kunnen worden (met overigens wel alle bijbehorende logistieke vraagstukken). In principe kan dit nu natuurlijk ook al, alleen moet iedereen dan wel onder hetzelfde gebruikeraccount werken. Differentiatie is in dat geval niet mogelijk.

Gegeven voorgaande is het een hoopgevend gerucht dat Apple nu overweegt om de iPad geschikt te maken voor meerdere gebruikersaccounts. Mocht het inderdaad deze kant op gaan, dan wordt in ieder geval één van de barrieres die ik nu zie voor massale inzet van tablets in het primair onderwijs weggenomen.

2 thoughts on “Meerdere gebruikersaccounts op een iPad: handig voor het primair onderwijs

  1. Henk Rikkengaa-Wouters zegt:

    “…Apple nu overweegt…” Microsoft heeft aangegeven samen met Intel eind dit jaar met een Windows 8 tablet op de markt de komen. Deze tablets leveren (zoals we gewend zijn) meerdere gebruikersaccounts.

    Ik denk dat de kracht van Apple tablets met name op het vlak van gebruikersgemak ligt.

    Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar jouw visie op de opkomst van de Windows 8 tablet in het kader van jouw verhaal.

  2. Bert van de Bovenkamp zegt:

    Hoi Henk, op basis van wat ik tot nu toe gezien heb heb ik redelijk hooggespannen verwachtingen van Windows 8 voor wat betreft de geboden userinterface. Voor het overige moet ik mij er nog in verdiepen. Dat de tablet meerdere gebruikersaccounts zal ondersteunen is wat mij betreft een pré ten opzichte van de huidige Ipad. Om de tablet echt tot een succes te maken in het onderwijs is vervolgens een goedgevulde app-store met betrouwbare apps nodig. Vervolgens is het handig als flash wordt ondersteund (overigens steeds minder belangrijk) en er makkelijk een fysiek toetsenbord kan worden toegevoegd zoals bij de Asus transformer. als aan al die voorwaarden wordt voldaan zou de Windows tablet wel eens goed kunnen scoren. Maar er moet ook een goed marketingverhaal achter zitten, want Microsoft is natuurlijk dramatisch laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *