Ziet u nog de cloud nog door de vele wolken?

Recent was er weer veel te doen over de vraag wie de markt voor cloud computing zal gaan domineren. Zijn het de specifieke cloud leveranciers als Amazon en Rackspace? Of zijn het de traditionele telecomproviders?

Vooral voor de telecomproviders valt natuurlijk wat te zeggen. Zij bieden immers de noodzakelijke verbindingen, beschikken over het algemeen over goed uitgeruste datacenters (sorry Vodafone) en zijn bovenal al volledig ingericht om het ‘pay-per-use’ model toe te passen. En dat laatste is toch echt cruciaal in het cloud business model. Toch acht ik ze niet in staat om de sprong te maken. Het bieden van typische cloud diensten, zoals server- en opslagcapaciteit, is namelijk van een volstrekt andere orde dan het bieden van datacom diensten. Zowel vanuit een technologisch als een beheerperspectief. Dat lijkt de weg vrij te maken voor de eerder genoemde cloud leveranciers.

Nou, toch niet helemaal. Deze partijen zijn namelijk vooral ingericht rond ‘volume’ en ‘standaardisatie’. Prima vanuit hun eigen perspectief, maar u als klant wilt vooral specifiek op uw organisatie toegespitste IT diensten. En juist hier zien we de opkomst van gespecialiseerde cloud leveranciers. De ene partij is goed in het bieden van e-mail uit de cloud, de ander biedt CRM applicatie als dienst aan. Maar ja, een groot deel van dat soort systemen moet waarschijnlijk ook met elkaar praten. En daar heb je dus weer een platform voor nodig en natuurlijk verbindingen. In fijn IT-jargon noemen we dit ‘cloud orchestratie’ en ‘multiple sourcing’. Klinkt leuk, maar wie gaat dat dan allemaal regelen?

En hier komt volgens mij de nieuwe dominante partij aan: de cloud makelaar. Een partij die al die diensten aan elkaar plakt. Hoewel volgens sommige de rol van deze cloud brokers nog niet geheel helder is lijkt het mij een kwestie van tijd. Anders ziet u straks door de vele wolken de cloud niet meer.

One thought on “Ziet u nog de cloud nog door de vele wolken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *