IT-Budget-cut: Een nieuwe interpretatie van de Wet van Moore

De Wet van Moore. U kent hem vast wel. Elk jaar verdubbelt de capaciteit van het aantal transistors in een geintegreerde schakeling, ook wel vrij vertaald : de capaciteit van IT verdubbelt elk jaar. Daarom komt IT elk jaar bij de Business om meer geld vragen omdat er nieuwe technieken zijn en alles vervangen moet worden. Peter Hinssen stelde laatst dat tijden zijn veranderd tijdens de economische crises. Volgens hem is de moderne uitleg van de Wet van Moore dat de Business naar IT toe komt en vertelt dat dit jaar het IT-budget weer met 50% omlaag gaat!

Alle gekheid op een stokje, IT-budgetten groeien tegenwoordig niet meer tot in de hemel. We moeten meer of hetzelfde voor minder geld doen. 10-20% minder IT-budget horen we regelmatig. Echter wie bepaalt waar dit ten koste van gaat? Stel het IT-budget bestaat voor 70% uit in standhouding, voor 20% uit vernieuwing en voor 10% uit innovatie. IT redeneert: Met 20% minder is de meest eenvoudige ingreep om 10% van vernieuwing af te halen en innovatie te schrappen. Per slot van rekening moeten we wel kunnen doordraaien. IT wordt hiermee als een kostenpost behandeld.

Maar wat is eigenlijk de waarde van IT voor de Business? Misschien is het wel zo dat het instandhoudingsbudget goed is voor 70% van het budget en slechts voor 30% waarde terwijl vernieuwing voor 40% en innovatie wel eens voor 30% waarde kan zorgen. Door 20% IT-budget te schrappen op vernieuwing en innovatie schrappen we 50% waarde voor de Business weg! Mogen we dit dan wel overlaten aan IT? Business grijp de regie, wees duidelijk naar IT en redeneer vanuit het waardeperspectief voor de Business! Wat is de waarde van IT voor uw organisatie?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *