De Encyclopedia Britannica is niet meer…

Dat wil zeggen niet meer te koop als gedrukt exemplaar. Als je het echt wilde weten keek je in de Encyclopedia Britannica. 244 jaar lang toonaangevende engelstalige encyclopedie. Maar liefst 32 delen met een totaal gewicht van 60 Kg. Verkoopprijs USD 1.395,- per set.

In 2010 werden er nog slechts 8.000 stuks verkocht versus 120.000 in 1990, zo meldde de New York Times vorige week. De Britannica gaat online gewoon verder.Een half miljoen abonnees betalen nu USD 70 per jaar voor de online toegang of een iPad-abonnement voor USD 1,99 per maand.

Omgerekend een jaarlijkse online omzet van USD 35 miljoen versus 11 miljoen in print en een forse besparing op drukwerkkosten (ja, de eurotjes..) en natuurlijk is het milieu ook belangrijk. De online versie levert bovendien meer content, wordt sneller bijgewerkt en bevat multimedia materiaal. Eigenlijk onvergelijkbaar met de gedrukte versie.

Opmerkelijk is dat er blijkbaar ruim voldoende markt is voor geverifieerde informatie tegen betaling versus de ongeverifieerde gratis informatie uit bijvoorbeeld Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *