De nieuwe IT is gratis!

IT is voor veel organisaties een hoofdpijndossier. Het voegt geen waarde toe, is hopeloos complex en kost bovenal bakken met geld. Maar er is hoop. De ‘nieuwe IT’ wordt namelijk gratis. Nou ja, bijna dan.

Laten we eerst maar eens kijken wat dat dan is, die nieuwe IT. Een rondgang door IT land leidt dan al snel tot begrippen als ‘consumerization of IT’. Dat betekent dat consumententechnologie (lees: die leuke spullen van de Apple’s en Samsungs van deze wereld) steeds meer hun weg vinden in de zakelijke omgeving. Uw medewerkers nemen hun eigen spullen mee of organisaties bieden haar werknemers meer van dit type producten aan (in plaats van die saaie, grijze standaard PC). Het zal er ongetwijfeld leuker door worden, maar zeker niet minder complex, laat staan goedkoper.

Nee, de nieuwe IT moet vooral worden gezocht in slimme toepassingen die gebruik maken van reeds bestaande platformen. Een goed voorbeeld hiervan is de toepassing van apps. Recent gaf ik samen met mijn collega Bert van de Bovenkamp een workshop voor bestuurders, medewerkers en studenten van een onderwijsinstelling. Hierin vroegen wij, na het geven van een aantal voorbeelden, wat voor toepassingen zij zelf zagen voor hun eigen omgeving. De eerste reactie was dat het ontwikkelen van apps toch erg ingewikkeld en kostbaar zou zijn. En dat is het dus niet. De meeste apps maken namelijk gebruik van of bouwen voort op bestaande technologie. Of het nu de (gratis) GPS technologie is of databases die steeds meer open worden gesteld (zie mijn blog over Open Data).

Het is juist het gebruik maken van bestaande toepassingen en grootschalige (cloud) platformen dat de nieuwe IT zo interessant maakt. De ontwikkeltijd is kort en de kosten laag. Nieuwe en mooie toepassingen voor de spreekwoordelijke habbekrats. Lijkt een IT droom. En dat is het inderdaad. Want hoe zinvol deze nieuwe IT ook is, het is vanzelfsprekend geen vervanging van uw bedrijfskritieke, en kostbare, IT systemen. Wel een zeer interessante toevoeging hierop. En door slim gebruik te maken van cloud toepassingen kunnen ook de kosten van uw bedrijfskritieke IT systemen heus wel worden verlaagd. Meer met minder! Maar gratis wordt het nooit, droom maar lekker door…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *