Onze telecombeheerder, is die nog wel nodig bij de ‘cloud’?

Cloud beheer beheerder telecom‘Cloud’ is zo ongeveer wel het belangrijkste buzz-woord van vandaag. Bij ‘cloud’ wordt een dienst afgenomen in plaats van dat een organisatie zelf apparatuur aanschaft en deze in beheer neemt. Voor telefonie idem dito; geen eigen telefoniesysteem meer, maar een telefoniedienst die op alle werkplekken in de spraakcommunicatie voorziet, inclusief beheer en onderhoud door de leverancier. De gevraagde functies (in dit geval spraakcommunicatie) worden geleverd door apparatuur van een leverancier, geplaatst op locatie van de leverancier (of soms van de klant). De vraag is of organisaties bij deze variant nog eigen telefoniebeheerders nodig hebben. Immers, alle telefonie wordt bij ‘cloud’ geleverd door de leverancier, en dus kan er mooi bespaard worden op de eigen mensen ?

Ja, dat kan zeker, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen eigen ‘beheerder’ meer nodig is. Als je kijkt naar de taken van een telefoniebeheerder dan kunnen deze namelijk niet allemaal door de ‘cloud-telefonie-leverancier’ worden uitgevoerd. Er zal altijd iemand van de eigen organisatie de contactpersoon moeten zijn voor de telefonieleverancier en onder andere periodiek moeten afstemmen over de gang van zaken en de gemaakte afspraken. Wordt de afgesproken dienstverlening geboden, en zijn er nieuwe ontwikkelingen die mogelijk interessant zijn ? Hoe passen de gekozen oplossingen (nog beter) binnen de IT-architectuur en de andere systemen ? Ook is het wenselijk zelf kennis te hebben van de mogelijkheden van het systeem om zo een intermediair te kunnen zijn tussen de gebruiker en de leverancier en goed te kunnen beoordelen hoe zaken verlopen. Volledige afhankelijkheid van de leverancier is onaantrekkelijk en wordt zo voorkomen.

Door de ‘cloud’ zal de rol van de telefoniebeheerder veranderen, dat er nog iemand nodig blijft met verstand van zaken staat buiten kijf. En wie regelt eigenlijk al het gedoe rondom de mobiele telefoons ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *