Je kachel aanzetten via je mobiel: we staan pas aan het begin

Handig toch, dat je terug van vakantie onderweg naar huis in de Schipholtaxi je kachel thuis aan kunt zetten via je smartphone? Leuke stunt van Essent. Als je de reclame van concurrent NUON mag geloven gaan zij nog verder en kun je binnenkort alle elektrische apparaten in je huis op afstand bedienen. Dus straks staat de koffie ook klaar als je thuis komt. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat ons in de nabije en verdere toekomst te wachten staat: the internet of things.

The internet of things is een term die duidt op een ontwikkeling waarbij allerlei apparaten of voorwerpen op het internet worden aangesloten en gegevens met elkaar uitwisselen.

Daarbij kan het gaan om bestaande toepassingen zoals een smartphone die de gegevens van een gekoppelde bloeddrukmeter doorstuurt naar een arts, een smart meter die de meterstanden van gas, water en electriciteit automatisch door geeft aan de nutsbedrijven, of een pakketje dat wordt verstuurd en waar de verblijfplaats continue inzichtelijk is.

Maar ook om toepassingen die we in de nabije toekomst mogen verwachten, zoals een koelkast die uitleest of er nog voldoende voorraad is en hetgeen ontbreekt automatisch op een bestellijstje voor Albert.nl zet, of een systeem voor op je smartphone waarbij de verblijfplaats van je kinderen kunt bepalen (nu al in gebruik bij Ambert Alert in Amerika).

Allerlei industrieën zijn op dit moment bezig met deze ontwikkeling, waarin sensoren en RFID een belangrijke rol spelen. Zo kun je op onderstaande filmpje zien dat de auto-industrie er mee bezig is om het mogelijk te maken om auto’s zelfstandig te laten rijden. In de landbouw is men er druk mee bezig om hele architecturen te ontwikkelen die het mogelijk moeten maken efficiënter gewassen te kweken. En gemeenten zijn bezig om smart cities te ontwerpen. Steden waar continue allerlei ontwikkelingen gemonitored worden, zodat problemen voorkomen kunnen worden in plaats van opgelost.

Afgelopen week is wat deze ontwikkeling betreft een belangrijke mijlpaal bereikt. Tijdens het mobile world congres, in Barcelona, werd bekend gemaakt dat er nu meer op zichzelf functionerende apparaten op internet zijn aangesloten dan PC’s, laptops, smartphones etc.

Filmpje van een volgas zelfrijdende BMW:

[jwplayer mediaid=”4193″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *