Wat is veiliger? De cloud of een memorystick?

Dat de cloud onveilig is lezen we regelmatig. Als er wat fout gaat dan wordt dit breed uitgemeten in het nieuws. En daar smullen we van. Zie je wel! Ik heb het altijd al gedacht, nooit aan de cloud beginnen! Begrijp me goed, ik ga echt niet beweren dat de cloud 100% veilig is. Bijvoorbeeld ultra snelgroeier Dropbox leverancier van een cloudstorage oplossing, maakte vorig jaar een foutje waardoor 4 uur lang de toegangscontrole niet functioneerde en alle data ‘bloot’ lag.

Toch heeft Dropbox, die startte in 2007,  50 mio gebruikers, haalde zij najaar 2011 456 mio USD funding op, sloegen een overnamebod, van 9 cijfers, van Apple af en wordt de waarde al geschat op 4 miljard USD.  Zijn die 50 mio gebruikers dan zo dom of springen zij slordig met hun data om? Of smijt Apple met geld? Ik denk van niet. Dropbox levert vooral veel gebruikersgemak en lost het probleem van de toekomst op. Namelijk hoe houd ik mijn data synchroon tussen mijn computers, tablets en smartphones. Veiligheid is natuurlijk een aspect maar vooral een afweging van hoe gevoelig mijn data is.

Gaat het om vakantiefoto’s, muziek of om bedrijfsgevoelige informatie van een bank of een overheidsinstelling?  Het is maar net door welke bril je het bekijkt. En terecht. De algemene stelling dat de cloud onveilig is deel ik daarom niet zo maar. Het hangt er maar net van af om wat de waarde en de gevoeligheid van de informatie is. Wat weer alleen bepaald kan worden door de  eigenaar van de informatie. En zet daarbij de cloud eens af tegen het gebruik van een memorystick, hoe veilig is dat…? Als u echt uw data wilt beveiligen moet u encrypten en zelfs dat is niet 100% veilig. Stel u vergeet het encryptie wachtwoord en/of waar ligt dit opgeslagen? Wat de balans tussen gebruiksgemak, kosten en veiligheid voor uw organisatie?

Volgende week een overzicht van cloudstorage aanbieder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *