Informatiemanagement: geen IT-feestje maar een bedrijfsuitje!

Een uitspraak die ik (helaas) niet zelf heb bedacht. Ik kwam hem tegen in stukken van één van mijn relaties. Maar hij is me uit het hart gegrepen.

Té vaak nog zie ik namelijk het tegenovergestelde. Het managementteam of college van bestuur heeft behoefte aan een informatiebeleidsplan en geeft bij het ontbreken van een informatiemanager opdracht aan het hoofd IT om een dergelijk verhaal op te stellen. Als het hoofd IT dan al niet in de valkuil stapt om het verhaal vanachter zijn bureau te schrijven, krijgt hij of zij vaak nee op het reqest op het moment dat het management wordt uitgenodigd voor bijvoorbeeld een workshop om de IT-behoeften in kaart te brengen. “Van IT hebben we geen verstand”, is de reactie dan.

Kenmerkend voor organisaties waar bovenstaand scenario zich afspeelt , is dat zij zich feitelijk nog in de automatiseringsfase bevinden en informatiemanagement vooral vanuit de techniek aanvliegen. Terwijl het daar natuurlijk al lang niet meer over gaat. Waar het wél om gaat is welke gegevens, applicaties en communicatiemiddelen de organisatie binnen diverse processen nodig heeft om haar interne en externe producten te kunnen leveren. Bij uitstek iets waar juist de business iets over kan zeggen, en in veel mindere mate de afdeling IT. De afdeling IT kan hooguit wijzen op de nieuwe communicatiemiddelen die in opkomst zijn. Daarnaast is het haar verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat gegevens, applicaties en communicatiemiddelen beschikbaar zijn op het moment dat zij nodig zijn.

Door samen (business en IT) verkenningen uit te voeren ten aanzien van ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (in termen van gebruikersfunctionaliteiten) en die te confronteren met de informatie- en communicatiebehoefte binnen de werkprocessen kunnen kansen voor de organisatie worden geïdentificeerd. Voordeel: de business leert langzamerhand steeds meer over IT (op functioneel niveau), terwijl IT steeds meer te weten komt van de business. Voor je het weet ontstaan er hele geanimeerde gesprekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *