Meer duidelijkheid met minder complexiteit!

Klinkt logisch, nietwaar? Geldt voor alles, niet waar?

Zeker, maar vooral voor uw architectuur. En dan niet de architectuur van uw gebouw maar die van uw organisatie: uw Enterprise-architectuur. Bij veel organisaties is deze architectuur complex, wordt deze onnodig complex gemaakt, of is er geen architectuur wat besluitvorming, planvorming en uitvoeren onnodig complex maakt.

Maar wat is dat nou, een Enterprise-architectuur? Niet meer en niet minder dan  de samenhang van bedrijfsprocessen, applicaties, en technologie op basis van door uw eigen organisatie  vastgestelde architectuurprincipes, regels, standaards en richtlijnen. Bedrijfsprocessen, applicaties, en technologie klinken u vast wel vertrouwd in de oren. Regels, standaards en richtlijnen ook wel.  Maar architectuurprincipes?  Architectuurprincipes moet u zien als richtinggevende uitspraken ten behoeve van essentiële beslissingen met betrekking tot de architectuur. Een voorbeeld:  “Gegevens worden slechts een maal vastgelegd ”. Deze uitspraken werken beperken de vrijheid bij het  ontwerpen van de architectuur maar zijn wel richtinggevend en toekomstvast van aard. Mooi allemaal, maar wat moet ik met een architectuur? Kortweg:

Allereerst kan een Enterprise-architectuur gebruikt worden als “toetssteen” voor beslissingen. Welk type database ga ik inzetten? Open-Source of niet? Daarnaast kan een Enterprise-architectuur worden gebruikt als “bestemming” van een plan om bedrijfsprocessen, applicaties, en technologie waar en indien nodig beter op elkaar af te stemmen. Als je doel helder is is de reis toch een stuk gemakkelijker? Tot slot helpt een Enterprise-architectuur om discussie over bedrijfsprocessen, applicaties, en technologie minder complex e maken door te laten zien hoe zaken met elkaar samen (moeten dan wel zouden moeten) hangen.

De kunst daarbij is natuurlijk dat je de Enterprise-architectuur niet onnodig complex moet maken. Maar daar over volgende keer meer!

2 thoughts on “Meer duidelijkheid met minder complexiteit!

 1. edwin wolffensperger zegt:

  Was het leven maar zo eenvoudig.
  Enterprise architecturen zijn vaak zoiets als het besturen van een groep IT-specialisetenm et een hooivork. Je kunt er hard mee meppen, maar je weet niet wat je raakt. En de richtlijnen raken niet de essentie vanwat je als organisatie wezenlijk te doen hebt. It’s de inhoud, stupid!
  De richtlijnen waar naar wordt verwezen, zijn niet onzinnig. Maar de verfijnde afstemming van organisatiedoelen, methodologie, applicatiefunctionaliteit en IT vraagt een hoog niveau van afweging.
  En de boote bijl van enterprise architectuur helpt mij tot nu toe eigenlijk nooit verder.
  Veel verdiensten, weinig vooruitgang dank zij de enterprise architecturen!

  • RonaldV zegt:

   Dag Edwin, dank voor je reactie!

   Je hebt helemaal gelijk, het gaat om de inhoud! En dat is waarom wij in eerste instantie niet spreken met alleen maar IT’ers of IM’ers maar ook met de business. Die hebben vaak de echte IT-problemen of ervaren de gevolgen van de IT-problemen binnen de organisatie. Wat ons betreft zijn zij onze eerste gesprekspartners omdat ze weten wat de organisatie doet, hoe de organisatie werkt en wat de organisatie nodig heeft. Van daar uit kom je tot keuzes (breedte/diepte/aspecten). En keuzes moet je maken, want niet allen kan niemand alles tegelijk, ook de bril die je kiest bepaalt het succes van je architectuurproducten!

   Groet,
   Ronald Vroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *