LTE, moet ik daar wat mee ?

Nou, in ieder geval als we iets willen met mobiele (HD) video, bijvoorbeeld om in een rijdende politieauto online hoge kwaliteit beelden van een situtatie te bekijken dan zou LTE wel erg handig zijn. Of een brandweerman wil onderweg naar een brand alvast kaartmateriaal bekijken van het gebouw waar hij de brand moet blussen. En dan kan gelijk ook de thuis-ADSL aansluiting worden opgezegd want de bandbreedte van LTE is beter dan van die huidige vaste verbinding, en ook veel WiFi netwerken bieden minder bandbreedte dan LTE…. Genoeg potentie dus.

LTE staat voor Long Term Evolution. LTE (4G) is de opvolger van de huidige mobiele (3G) datacommunicatienetwerken en belooft snelheden van 100Mb en meer. Voorlopig gaat het echter langzaam bij de Nederlandse operators met LTE, die zijn nog druk bezig om met de huidige UMTS/HSDPA netwerken de vraag naar bandbreedte bij te benen. In Amerika (en in andere delen van de wereld) is men echter al veel verder en zijn diverse steden al volledig van LTE voorzien. De verwachting is dat in Nederland pas vanaf 2015 de eerste serieuze ontwikkelingen plaatsvinden. We zullen dus nog even moeten wachten.

Voor wat betreft de toestellen en tablets gaan de LTE ontwikkelingen wel hard. Vrijwel alle nieuwe devices beschikken over een LTE-chip en kunnen dus met deze nieuwe techniek overweg.

Voor veel mensen zijn de snelheden van de huidige netwerken nog voldoende, maar als je kijkt naar de snelheid van de ontwikkelingen op het gebied van mobiele datacommunicatie dan zal dit op termijn niet meer zo zijn. Op het moment dat men de meerwaarde van de mogelijkheden inziet zal de vraag naar meer snelheid toenemen. Dat video daarbij een belangrijke rol gaat spelen is wel zeker.

 

One thought on “LTE, moet ik daar wat mee ?

  1. Leo Hompus zegt:

    LTE gaat zeker meer bandbreedte bieden dan de huidige 3G netwerken. Laten we echter niet opnieuw de fout maken zoals ruim 10 jaar geleden met UMTS is gebeurd, door nu de capaciteit van LTE sterk te overdrijven. Inderdaad gaat vooral vanwege video het mobiele datagebruik de komende jaren sterk toenemen zo niet exploderen. Mobiele operators zullen de grootste moeite gaan hebben (ook met LTE) om deze vraag te faciliteren.

    Ieder device beschikt over WiFi, WiFi gaat daarom veel meer dan nu ook buiten de deur worden ingezet om mobiele netwerken te ontlasten. Ericsson staat daarom op het punt om Bel Air Networks te kopen, een bedrijf gespecialiseerd in outdoor WiFi.

    De veronderstelling dat je dadelijk vanwege LTE de vaste breedband verbinding thuis kan opzeggen lijkt me erg optimistisch of beter gezegd: onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *