Meer verbondenheid met minder relaties

Nu denkt u vast “Gaan ze het bij EV ook al over relaties hebben?” Jawel, maar dan on-line relaties!

We hebben bijna allemaal wel een, meer, of veel relaties in sociale netwerken als bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook of Hyves. Maar wat levert dat nu op, al die relaties? Maken ze het leven gemakkelijker? Levert het in economische zin iets op? Wordt je er gelukkiger of een beter mens door?

Voor velen is het erg belangrijk om vooral veel relaties te hebben zodat ze al dan niet onterecht kunnen zeggen “Kijk mij nu eens met al die vrienden!”. Niets mis mee, zolang ze hun vriendschap maar niet als vanzelfsprekend beschouwen..

Ook zijn velen die sociale netwerken gebruiken om het leven makkelijker te maken. Prachtig, je kunt je niet meer voorstellen dat je van bijna overal op de wereld in je vakantie even naar je familie kunt tweeten dat je bij het museum bent aangekomen…

Dan zijn er ook nog de mensen die sociale netwerken inzetten om hun dienst of product aan de wereld bekend te maken. Helmaal goed, zolang het maar niet te opdringerig wordt en we genoeg keuze houden!

Er is ook een groep die, in navolging van de Chinese boeddhisme, stelt dat de identiteit van een mens wordt bepaald door de relaties die hij heeft. Wat mij betreft geldt dat ook voor de on-line relaties. Of zoals prof. Andre van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU in Trouw van 10 januari stelt: “Met wie je verbonden bent bepaalt je identiteit, noem het een ‘verbonden zelf’ of een ‘netwerkzelf'”.

Wat mij betreft een pleidooi voor minder maar betere on-line relaties, net als in het echte leven. Daar worden we volgens mij allemaal rijker van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *