Lesboeken op de iPad: De nalatenschap van Steve Jobs (Deel II)

Is de geest uit de onderwijsfles? Gaat Steve Jobs postuum het onderwijs op zijn kop zetten? Is het een revolutie of een briljant commercieel initiatief? Afgelopen donderdag presenteerde Apple in New York (The Big Apple) hun nieuwste onderwijsinitiatief. Het gaat niet om lesboeken op de iPad maar om interactief multimedia lesmateriaal inclusief een compleet eco-systeem met distributie, creatie en betaalmechanisme. Optimisten en zwartkijkers hebben hun mening al klaar.

Apple bepaalt als gewoonlijk de spelregels en heeft zich goed voorbereid door de grootste uitgeverijen van het K-12 onderwijs (PO+VO) erbij te betrekken. McGraw Hill,Pearson, E.O. Wilson en  Houghton Mifflin Harcourt doen mee. Vanaf heden is er Engelstalig lesmateriaal voor Amerikanen beschikbaar. Waar gaat het in concreto om?

1) Het gepubliceerde lesmateriaal kan uitsluitend op iPads worden gebruikt.

2) De verkoopprijs van het lesmateriaal mag niet hoger mag zijn dan USD 14.99 per stuk. 30% van dit bedrag is voor Apple en 70% voor de auteur/uitgever. Voor grote volumes zijn prijsafspraken te maken. Er is een systematiek bedacht waarbij centraal ingekocht kan worden en individueel kan worden besteld d.m.v. vouchers. Conventionele lesboeken kosten nu gemiddeld tussen de USD 50 en 100 per stuk.

3) Zowel uitgeverijen en privé-personen kunnen hun lesmateriaal publiceren via iTunes U (University).

4) Apple heeft donderdag een nieuwe iBook 2-app vrijgeven waarin de boeken zijn te plaatsen. De leerkracht kan ook klassikale opdrachten via iBooks aan leerlingen verstrekken.

Tevens stelt Apple gratis iBooks Author ter beschikking. Dit is een iMac-applicatie die te vergelijken is met een tekstverwerker. Hiermee kan laagdrempelig interactief lesmateriaal geproduceerd en gepubliceerd worden met tekst, geluid en 2D en 3D -beeld. Ik heb er mee gexperimenteerd en de bediening is inderdaad erg eenvoudig. Benodigdheden: een iPad en een iMac computer. Klein drempeltje: wilt u als privé-persoon publiceren op iTunes dan moet u wel even een IRS-nummer (belastingnummer) aanvragen in de US… Het Amerikaanse lesmateriaal is overigens op dit moment niet toegankelijk buiten Amerika…

Allemaal te mooi om waar te zijn? Bedenk wel dat elke leerling een iPad zal moeten hebben/krijgen. Tevens zal de infrastructuur op een school op een goed niveau moeten zijn. Krachtige en betrouwbare internetverbindingen en een draadloos netwerk in de klas behoren tot de randvoorwaarden. Maar dan kunt u ook helemaal los natuurlijk nadat u het goed heeft doorgerekend. Of het per saldo goedkoper gaat worden is nog de vraag en situationeel afhankelijk. Wel ben ik er van overtuigd dat het een enorme versnelling kan geven aan de het onderwijs en dat deze ontwikkeling niet is tegen te houden.

Alhoewel… de Amerikaanse uitgeverijen zijn wel gemobiliseerd maar hoe zit het met de Nederlandse uitgeverijen? De eerste reacties van hen zijn positief maar wanneer komt er materiaal beschikbaar? Zou het Steve Jobs wederom gelukt zijn om een revolutie te weeg te brengen? Heeft u uw plan al getrokken? Is uw school voorbereid op de toekomst?

Zie ook http://www.apple.com/education

 

 

One thought on “Lesboeken op de iPad: De nalatenschap van Steve Jobs (Deel II)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *