Help, is mijn printer een brandbom of een paard van Troje?

Wat? Kan iemand op afstand mijn printer in brand zetten? Of via mijn printer in mijn computer inbreken? Bijvoorbeeld: de printerkop steeds op 1 plek laten printen met het doel om deze in brand te zetten. Of  automatisch te kopiëren bij de inbreker wat er op mijn printer geprint wordt, of via de printer inbreken op computers in mijn netwerk.

De Intrusion Detection Systems Group van de Universiteit van Columbia is er in geslaagd om de besturing van printers op afstand te beïnvloeden. Zij toonde ook aan dat het vrij eenvoudig is om via een printer in te breken in computernetwerken. Door gebruik te maken van het update-mechanisme van de printer waren zij in staat om aangepaste software in de printer te installeren. In brand zetten lukte niet omdat de printer waarom het ging beveiligd was tegen overbelasting.

Op afstand meeprinten/copieren en inbreken in computers lukte wel. Het bleek dat de update-mechanismen van de printers niet beveiligd waren. Inmiddels hebben de desbetreffende fabrikanten software updates met beveiliging uitgebracht. Toch maar even controleren of uw printers wel voorzien zijn van de laatste updates?

Bijgaand videodemo van de Universiteit van Columbia.

[jwplayer mediaid=”3722″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *